SOM ve Urban Rivers’tan, Chicago Nehri Boyunca Uzanan Yüzen Bir Eko-Park: Wild Mile

Skidmore, Owings & Merrill (SOM), Chicago nehri üzerinde "Wild Mile" olarak adlandırılan yüzen bir eko-parkın ilk aşamasının tasarımı için kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Urban Rivers ile işbirliği yaptı.

Kıvrımlı ahşap yürüyüş yolları ve sık yeşilliklerden oluşan 139 metrekarelik proje, hem vahşi yaşamı sanayileşmiş kanala yeniden sokan yenileyici bir kentsel ekosistem hem de eğitim, rekreasyon ve daha güçlü topluluk bağlarını teşvik eden bir kamusal alan olarak hizmet ediyor.

2016 yılında başlatılan ve 2021 yılında tamamlanan eko-park, Haziran 2022’de resmi olarak kullanıma açılmış. Bir sonraki aşamada projeye bir dizi yüzer bahçe, halka açık yürüyüş yollarına sahip ormanlar ile 122 metre uzunluğunda bir eko-deniz kıyısının da eklenmesi planlanmış.

Urban Rivers ekibi, Chicago Nehri’nin bu şeridindeki biyoçeşitliliği eski haline getirmek için stratejik olarak bir nehir kıyısı ekolojisini simüle eden bir dikim tasarımı ortaya koymuş. Kar amacı gütmeyen kuruluş, bir botanik uzmanıyla ortaklaşa çalışarak su ortamlarında gelişen 60 yerli bitkinin yanı sıra kuşların yuvalamasını teşvik eden bir dizi florayı oluşturmuş.

Buna paralel olarak ziyaretçilerin nehir boyunca kano turlarıyla eko-parkın bitkilendirme planı tarafından oluşturulan rejeneratif süreçleri izlemeleri de sağlanmış.

Peyzaj; kimyasal olarak değiştirilmiş bir kereste olan Kebony’den yapılmış ve ahşap yolları destekleyen alüminyum çerçeveleri ile rıhtım şamandıralarının zikzaklı bir bileşimi olarak SOM tarafından inşa edilen heykelsi ve modüler yürüyüş yolu ile tamamlanmış.


“Wild Mile” projesi ekolojik işlevinin ötesinde, Chicago topluluğu için hazırlanmış sağlam bir sosyal programa da sahip. 40’tan fazla okul ve akademik kuruma yakınlığından en iyi şekilde yararlanan Wild Mile, zengin eğitim ve topluluk programlarını da bünyesinde barındırıyor.

              

Etiketler

Bir yanıt yazın