SOM Vakfı, 2021 Avrupa Araştırma Ödülü’nün Sahibini Açıkladı

SOM Vakfı, 2021 Avrupa Araştırma Ödülü'nün kazananını açıkladı. Londra Sanat Üniversitesi Central Saint Martins Koleji'nden bir ekip, 20.000 Euro'luk araştırma ödülünün sahibi oldu.

Fotoğraf: Material Cultures

Avrupa Araştırma Ödülü, zamanımızın kritik sorunlarını ele alan yeni fikirler ve anlamlı araştırmalar geliştirmek için 2021’de oluşturulmuş. Bu yıl katılımcılardan, her ölçekte malzemelerle olan ilişkimizi ve tasarımcılar ile araştırmacıların, malzeme ve topluluklarla nasıl daha sürdürülebilir ve etik ilişkiler kurabileceklerini keşfetmeleri istenmiş.

Paloma Gormley ve Summer Islam liderliğindeki “Constructive Land” projesinde, iklim krizi bağlamında İngiliz topraklarının geleceği incelenmiş. İngiltere’deki verimli araziler, postkarbon geleceğe doğru ilerlerken yeniden tanımlanması gereken çiftçilik, ormanlık alan ve konuttan gelen baskılarla kısıtlanmış durumda. “Constructive Land” araştırma projesi, tarımsal ormancılığın üretken ormanlık alanların yanı sıra ekilebilir tarımı geliştirme potansiyeline bakıyor ve yeni bir yenilenebilir arazi yönetimi modelinden hangi malzeme ve yapı sistemlerinin alınabileceğini araştırıyor.

Ekip, geleneksel olarak “verimsiz” ormanlık alandan elde edilen yeni biyobazlı malzeme türlerini araştıracak ve test edecek. Ayrıca, 2022 yazında 30 kişilik bir öğrenci grubu tarafından ormanlık alanlarla öğretim ve topluluk katılımına ev sahipliği yapacak deneysel bir ahşap yapı tasarlanacak ve inşa edilecek. Proje, orman yönetim kuruluşu Forestry England ve Gormley ve Islam’ın kurucu direktörlük yaptığı kar amacı gütmeyen sürdürülebilir tasarım ve araştırma kuruluşu Material Cultures ile ortaklaşa geliştirilecek.

SOM Vakfı İcra Direktörü Iker Gil tarafından yönetilen ödül jürisi içerisinde; Marco Ferrari (Studio Folder, Milano’nun Kurucu Ortağı), Kent Jackson (SOM, Londra Ortağı ve SOM Vakfı Sekreteri), Tim Marlow (Londra Tasarım Müzesi Genel Müdürü ve Tasarım Direktörü), Débora Mesa Molina (Ensamble Studio Müdürü, Boston ve Madrid) ve Sumayya Vally (Counterspace Kurucusu ve Müdürü, Johannesburg) gibi isimler yer almış.

Avrupa Araştırma Ödülü sahibi ekibin, araştırma konularını sürdürmek için çeşitli disiplinlerden öğrenciler, öğretim üyeleri ve liderlerle işbirliği yapmaları planlanıyor. Bulgularını belgelemeleri ve mesleki uygulama için de öneriler geliştirmeleri bekleniyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın