Solar Decathlon Afrika Yarışması’nda Türkiye’yi Team Bosphorus Temsil Ediyor

2019 Eylül ayında Fas’ın Ben Guerir şehrinde gerçekleşen Solar Decathlon Afrika yarışmasında, Türkiye’yi Team Bosphorus takımı temsil ediyor. 21 Ağustos’ta Fas’ın Benguerir şehrinde bulunan Green Energy Park’ta projesini inşa etmeye başladı.

Solar Decathlon, Amerikan Enerji Bakanlığı’nın (DOE) ilk defa 2002 yılında düzenlediği sürdürülebilir, ekolojik ve tükettiği enerjiyi üretebilen, öğrencilere yönelik bir konut tasarım yarışması. Enerji tüketimi ve sürdürülebilirlik konularında toplumda sosyal bilinç oluşturmayı, yarışma süreci içerisinde üretilen inovatif malzemelerle teknoloji ve endüstriye, öğrencilerin katılımıyla ise meslek eğitimine, bilime ve akademiye katkı sağlamayı amaçlıyor.

2019 Ağustos ayında Fas’ın Benguerir kentinde düzenlenen yarışmada, 20 takım projelerini Fas Kralı VI. Muhammed’in himayesinde inşa edilen Green Energy Park’ta inşa etmeye başladılar.

Projeler, inovasyon, mimarlık, market potansiyeli, konfor ve sağlık, enerji dengesi, sürdürülebilirlik, mühendislik, ev yaşamı, ev aletleri, iletişim ve sosyal farkındalık alanlarındaki 10 ayrı kategoride değerlendirilecek. İnşa edildikten sonra, içinde yaşamak suretiyle test edilecek ve 40 gün sürecek olan yarışma boyunca yapılan 100 puan üzerinden yapılan değerlendirmeler sonucunda her kategoride en yüksek puanı alan ekip, bu kategoride ödül kazanmış olacak.

İlk 20’ye kalan ve projesini inşa etmeye hak kazanan takımlardan biri de Team Bosphorus. Ekip, Yıldız Teknik ve İstanbul Teknik Üniversitesi’ndeki farklı disiplinlerden; Mimarlık, Makine, Çevre, Elektrik, Endüstri, İnşaat Mühendislikleri, Endüstri Ürünleri Tasarımı, İç Mimarlık, Peyzaj Mimarlığından lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinden oluşuyor.

Team Bosphorus, Eylül ayında Fas’ta gerçekleşecek yarışma için akademisyen ve alanında yetkin profesyonellerin mentörlüğünde çalışmalara 2018’in Nisan ayında başladı. Yaklaşık bir buçuk yıldır çalışmalarını sürdüren ekip, yapı sektörünün önde gelen firmalarından malzeme ve maddi destek alarak projelerini bitirmeyi başardı.

Vakıf GYO, Fibrobeton, Alligatör, Aldağ, Ahmet Demirel’in ana sponsorlarluğunu yaptığı ekibe, yapı sektörünün önde gelen firmaları, AFS, Beko, Daikin, Duyar Vana, Ege Kablo, Ekinler Endüstri, FRÄNKISCHE, Gelişim Teknik, Grundfos, Metsims, Prokontrol, Selyum Mühendislik, Sbc Otomasyon, Starline Safety, Schimid Pekintaş Enerji, Serozan, Şişecam, Tescom, VitrA malzeme ve hizmet desteği verdi.

Teambosphorus ekibi, Reyard adlı evlerini yarışma alanına inşa etmeye başladılar. İnşaatın 10.gününe kadar sırasıyla; temel düzeltimi, taban yastıklarının yerleştirilmesini gerçekleştiren ekip, yarışmanın 10.gününde Fibrobeton’un Düzce’de fabrikasında ürettikleri toprak katkılı cephe panellerin montaj sürecine başladı.

14 Eylül’de inşaat süreci bittikten sonra diğer yarışmacı ekiplerden oluşan 8 kişi akşam yemeğinde ağırlanacak. Buna ek olarak, Reyard evinde düzenlenecek olan sinema gecesinde yarışma komitesi ve yarışmacı ekiplerden oluşan 8 kişi tarafından ev deneyimlenmiş olacak.

Bunlara ek olarak süreç boyunca yarışma jürisi evi gezecek. Ardından yapılacak değerlendirmeler sonucunda, Eylül ayının son haftasında 10 ayrı kategoride; inovasyon, mimarlık, market potansiyeli, konfor ve sağlık, enerji dengesi, sürdürülebilirlik, mühendislik, ev yaşamı, ev aletleri, iletişim ve sosyal farkındalık alanlarında başarılı olan ekiplere ödüller verilecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın