Sökülüp Takılabilir Bina

cepezed tarafından tasarlanan Building D(emountable), Delft’in merkezindeki tarihi bir alanda inşa edilen modern, sürdürülebilir ve tamamen sökülebilir bir bina.

cepezed, 2012 yılından itibaren alandaki tarihi binaları, kendisi de dahil olmak üzere, yaratıcı endüstrilere ev sahipliği yapan mekanlara dönüştürdü. Alandaki tarihi kimliği olmayan tek yapı da oldukça kötü durumdaydı. Bu durum Building D(emountable)’ın inşasının önünü açtı.

Building D(emountable), iyi durumda olmayan ve yıkılan mevcut bina ile tamamen aynı ayak izine sahip. 11 x 21,5 metre ölçülerindeki binada her biri yaklaşık 200 metrekarelik zemin alanına sahip dört kat bulunuyor. Bina, sökülüp çıkarılabilir olmasının yanı sıra, süper hafif ve aynı zamanda modern çehresiyle çevresindeki mevcut tarihi binalarla zıtlık içerisinde.

Binanın çelik strüktürü, prefabrik ve son derece ince hatlara sahip. Taşıyıcı zemin ve çatı aynı zamanda hafif ahşap Laminated Veneer Lumber (LVL) elemanlardan yapılmış. Binanın yapımı toplamda 6 ay sürmüş. Çelik iskelet ve ahşap zeminlerin bir araya getirilmesi üç hafta içinde tamamlanmış.

LVL elemanlarının görünür olması binanın estetiğinin bir parçası. Zemindeki kaplama malzemesi kısmen geri dönüştürülmüş PVC’den yapılmış. Binada pencere çerçevesi yok, çift katmanlı yalıtım camı doğrudan çelik yapıya monte edilmiş. Cephe büyük ölçüde şeffaf, bu da iç ve dış dünya arasında güçlü bir ilişki sağlıyor.

Esnek bir düzenlemeye sahip binada gaz bağlantısı yok, ısı geri kazanım sistemi ile donatılmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın