Sokak Temelli Konut Projesi

Londra'nın kuzeyinde yer alan konut projesi cumbalı pencereleri ile dikkat çekiyor.

Peter Barber Architects, birçok metropolde olduğu gibi Londra’da da artan barınma sorununa çözüm olarak düşük katlı ve yüksek yoğunluklu konutlar üretmeye odaklanmış bir ofis. Peter Barber, artan nüfusa karşın konut yetersizliği sorununun kule tipi yüksek konutlarla çözülemeyeceğine, çözülse bile insanların kopuk ilişkiler kurmasına, izole olmalarına sebep olacağı için sosyal sürdürülebilirliğinin olmadığına inanıyor ve “sokak temelli” konut projeleri tasarlıyor.

Peter Barber Architects’in Londra’nın kuzeyinde yer alan, arnavut kaldırımı bir yol üzerine tasarladığı kerpiç evlerin tuğla cephesinden çıkan cumba pencereleri ile dikkat çeken projesi Moray Mews evlerinin inşası tamamlandı.

Arazinin sahibi olan yerel geliştirici Roberto Caravona, Barber’ın stüdyosundan kendisine Finsbury Park’ın yakınında bulunan terkedilmiş atölye bloklarının ve çalılarla dolu alanların yerini bir konut bölgesinin alması için yardımcı olmasını istedi.

Stüdyo mevcut ahırları bir sıra iki katlı evlerle devam ettirerek önceki uygulama ile aynı sayıda birim elde etmek için bir strateji geliştirdi.

Terkedilmiş iki katlı atölye binalarının yerini bir buçuk veya iki katlı, avlulu ve teraslı evler alınca Viktorya dönemi evlerine benzer bir görünüm meydana geldi.

Proje mimarı Phil Hamilton, daha önce yaptığımız bir söyleşide projeden bahsederken: “Sokağın izlenebileceği cumba pencereler yaptık. Bunu tasarlarken insanların pencerede oturup sokağa baktıklarını hayal etmiştim ve bu gerçekleşti. Cumba pencerelerden birisini merdiven boşluğunun yarı yoluna koymuştuk. Evde dışarının izlenebileceği küçük bir kutu… Evlerde yaşayanlardan biri, kızının merdivenlerde, bu kutunun içinde oturup ödevini yaptığını söylemişti. Bu umabileceğiniz türden bir kullanım. Ama emin olamazsınız tabii. Evlere insanların kullanacağını hayal ederek avlular yaptık. Bazı insanlar yaratıcı güzel bahçeler yaparken, bazıları da hiçbir şey yapmadı. Ama neticede avlu orada ve bir şeyler yapılmasına olanak veriyor.” demişti.

Cumba pencerelerde kullanılan camlar cephede opak yan bölümlerde şeffaf olup maliklerin pencere kenarında oturup komşu evler tarafından görülmeden sokağı izleyebilmesinine olanak veriyor.

Binaların tamamı, geometrik, çağdaş tasarımın yumuşatılmasına yardımcı olan ve tarihi komşularının tonlarını ve dokularını yankılayan geri kazanılmış tuğlalarla kaplanmış durumda.

Peter Barber Architects’in Londra’nın kuzeyinde yer alan, arnavut kaldırımı bir yol üzerine tasarladığı kerpiç evlerin tuğla cephesinden çıkan cumba pencereleri ile dikkat çeken projesi Moray Mews evlerinin inşası tamamlandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın