Sokak Alışveriş Kültürünüz TİMCO Sokak’la Değişecek

Ankara'da ticaretin rotası değişiyor.

Çeyrek yüzyıllık bir hayal Anadolu Bulvarı’nda gerçek oluyor. Ankara’da sokakta alışveriş kültürü Başkent’in en prestijli projelerinden biri olan TİMCO Sokakla yeniden hayata dönüyor. Alışverişe dair aradığınız her şey TİMCO Sokak’ta olacak. Bu kez sorularımızı iş geliştirme, kiralama ve proje yönetimi konularında uzman olan AKG Statu’nun kurucu ortağı ve TİMCO Sokak’ın proje koordinatörü Alper Göker’e yöneltiyoruz.
Mal sahipleri bizim anayasamıza uyacak 256 dükkandan oluşan TİMCO Sokak, Ankaralıların alışveriş alışkanlıklarından ilham alınarak hazırlandı. Evini ya da iş yerini yenilemek isteyenlere, sokakta alışveriş nostaljisiyle AVM konforu ve güvenliği bir arada sunulacak. Kadınlara ulaşmamız şart oldu.
Güvenlik hizmetlerini özellikle vurguluyorsunuz. Neden?
Araştırmalara göre, alışverişe yüzde 80’lere varan oranda kadınlar karar veriyor. Kadın kararını verdiği alışverişi de kendi yapıyor. Günümüzde kadına hitap etmeyen bir projenin başarı şansı son derece az. Bu nedenle kadınlara ulaşmak şart. Aslında bu çok zor bir iş değil. Çünkü kadının talebi oldukça basit: Güvenli ve itibarlı alışveriş. Tek başına, çocuğuyla ya da bir kadın arkadaşıyla rahatça gezebileceği mekânları tercih ediyorlar. Alışveriş yaptıkları yerlerin reklam veren, tanınan, prestijli mekânlar olmasına özen gösteriyorlar. Alışveriş yaptığı yerin kendilerine itibar kazandırmasını arzu ediyorlar. Rüzgârlı Sokak, kadının bu basit taleplerine karşılık veremediği için yapı marketleri ile rekabet edemez konuma geldi. Biz Rüzgârlı Sokak’taki hatalardan ders alarak bu projeyi yürüteceğiz. Kadınlara, evini ya da ofisini yenilerken aradığı her şeyi bulabileceği güvenli, konforlu ve itibarlı bir alternatif sunacağız.
TİMCO Sokak’ın yapı marketlerden farkı ne olacak?
Sokakta alışverişin dışında, TİMCO Sokak’ta tam hizmet anlayışı olacak, insanlar aradığı malzemeleri uygun fiyata bulmanın yanı sıra ev ya da ofiste planladıkları değişiklikleri, 
mimarlık ve iç mimarlık ofisleri aracılığıyla projelendirilecekler. TİMCO Sokak’ın en önemli ayrıcalığı ise akredite ustaları olacak. Ustaların yapacağı her işe, TİMCO Sokak yönetimince garanti verilecek.
TİMCO Sokak’ta neden satış değil de sadece kiralama yapılıyor?
TİMCO Sokak projesi. Mayıs ayında hayata geçtiğinde ortaya bir anayasa koyacağız. Herkes buna uymak zorunda olacak. Burası bir AVM olduğu için dükkânlar belirlenen saatte açılıp, belirlenen saatte kapatılacak. Sektörel dağılım dengeli olacak, seçilmiş bir karmayla yola çıkılacak, belli sektörlerde yığılma önlenecek. Bu nedenle öncelikle talep toplama yoluna gittik. Talep toplama mart ayına kadar sürecek. Bu talepler, mart ayı içerisinde elemeye tabi tutulacak. Bu elemeden geçen firmalar için kiralama işlemleri başlatılacak. Tabi ki bu ; dükkânların sahipleri de olacak. Onlar da burada iş yapmak isteyecekler. Ancak, herkes gibi mal sahipleri de TİMCO Sokak’ın anayasasına uymak zorunda olacak. Mal sahibi de olsalar kiracı muamelesi görecekler. Onların da talebi alınacak. Elemeden geçerlerse TİMCO Sokak’ta yer alabilecekler.
TİMCO Sokak’a yoğun ilgi olduğu görülüyor. Nedir bu ilginin sebebi?
Evet çok yoğun ilgi var. Kira bedelleri çok mu düşük? Hayır. Bölgedeki fiyatların biraz da üzerindeyiz diyebilirim. Buna rağmen 256 dükkân için kısa sürede 200 civarında talep topladık. İnsanlar, TİMCO Sokak’ın prestijli bir proje olduğuna inandılar, projeyi benimsediler. Burada sıradan markalar değil de sektörün lider oyuncularının yer alabileceğini biliyorlar. Projenin lokasyonu, yoğun reklam faaliyetleriyle daha açılmadan bir marka değeri yaratılması da ilgiyi artıran diğer faktörler.
TİMCO Sokak ise Türk Lirası üzerinden kiralama yoluna gitti. Neden TL’yi tercih ettiniz.
Dövizdeki dalgalanma yüzünden esnaf dolar ya da euro üzerinden iş yapmaktan kaçınıyor. TL’yle kiralama yapınca önünü rahatça görebiliyorlar, temleri, ev tekstili, beyaz eşya, ev-ofis mobilyası, mimari ve iç mimari ofisleri. GİMATTN hemen karşısında hayata geçirilerek rüzgarlı ve siteler sokak alışveriş kültürünün yeniden yaşatıldığı ilk konsept AVM projesi TİMCO Sokak mayıs ayından itibaren kapılarını ziyaretçilerine açacak. Projeyi hayal eden, engelleri bir bir aşarak yaşama geçiren Tesisat ve İnşaat Sanayi Malzemecileri Kooperatifi’nin Başkam Yusuf Yıldırım ve projenin koordinatörlüğünü yapan AKG Statu’nun kurucu ortağı Alper Göker’le TİMCO Sokak’ın ayrıcalıklarını konuştuk.
İlk sorumuzu TİMCO Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de üstlenen Yusuf Yıldırım’a sorduk.
Yusuf Bey projeyi kısaca anlatır mısınız?
TİMCO Sokak, dekorasyon ve inşaat malzemeleri sektörünün lider markalarını bir araya getiren, geniş bulvarlarda yan yana sıralanan 256 dükkândan oluşan bir alışveriş kasabası olacak. Dükkânların tamamı kiralanacak. Ankara’nın alışveriş alışkanlıklarından ilham alınarak geliştirilen bu projede, evini ya da işyerini yenilemek isteyenlere, sokakta alışveriş nostaljisiyle AVM konforu ve güvenliği bir arada sunulacak. Her biri 485 metrekare büyüklüğündeki 4 katlı dükkânlarda, ürün sergileme alanının yanı sıra depo ve ofis olarak kullanılacak bölümler yer alacak. Bu dükkânların bazıları kafe ve restoran olarak da kiralanacak. Projede, 2 bin araç kapasiteli açık ve kapalı otopark da bulunacak.
Bu proje ne zaman gündeme geldi, hikayesini anlatır mısınız?
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün’ün de bir dönem yöneticiliğini yaptığı Tesisat ve İnşaat Sanayi Malzemecileri Kooperatifi olarak 1990’h yıllardan beri bu proje üzerinde çalışıyoruz. Arsamızı 2005 yılında aldık, inşaat çalışmalarına 2007 yılında başlayabildik. Zaman zaman mevzuatlardan kaynaklanan engellerle karşılaşsak da bunların hepsi ilgili bakanlıkların ve belediye başkanlarının desteğiyle çözüldü. 2013 yılı Aralık ayında Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Hayati Yazıcı’nın özel destek ve yönlendirmeleri neticesinde gayrimenkul işletme kooperatifine dönüşerek bu manada şirket gibi hareket edebilme imkânını elde ettik ve kiralama çalışmalarına başladık. Mayıs ayında da dükkânlar faaliyete geçecek. Ankaralı yıllardır, dekorasyon ve inşaat malzemelerini Siteler ya da Rüzgarlı Sokak’tan temin eder. TİMCO Sokak, Siteler ve Rüzgârlı’nın rakibi ola rak mı ortaya çıkıyor? Hayır, bu merkezlerin1 rakibi değil, onların yabancı yapı marketleri ile rekabet etmelerini sağlayacak modern yüzü olacağız. Rekabet söz konusu olamaz, çünkü kooperatifimizin birçok üyesi, aynı zamanda Rüzgârlı ya da Siteler esnafı. Ayrıca, TİMCO Sokak’ın bütüncül gücü, esnafın yapı marketleri ile fiyat olarak rekabet etmesine de yardımcı olacak. TİMCO Sokak da nihayetinde bir AVM olacak. AVM’ler alışveriş kültürümüzü, müşteri profillerini değiştirdi. İnsanlar, araçlarını rahatça park edecekleri, temizliğe önem verilen, güvenliği olan, ısıtnıa-soğutma sistemleri bulunan, profesyonelce yönetilen yerlerde alışveriş yapmayı tercih etmeye başladı. Alışveriş sonrası yaşadıkları sorunlarda bir muhatap görmek istiyorlar. Siteler ve Rüzgârlı, AVM’lerle hayatımıza giren bu talepleri karşılamaktan şimdilik uzaklar. TİMCO Sokak, Ankaralının alışkın olduğu, özlemini duyduğu sokakta alışveriş kültürünü, nostaljisini konforlu mekânlarda yeniden yaşatacak.
TİMCO Sokak’ın lokasyonu hakkında da bilgi verir misiniz?
Ankara’nın yeni çekim merkezi olacak TİMCO Sokak, ticaretin yeni rotası Anadolu Bulvarı üzerinde hayata geçirildi. Eskişehir yolunun, İstanbul yoluyla bağlantısını sağlayan Anadolu Bulvarı’nın en merkezi yerinde bulunuyor. Anadolu Bulvarı’nı Sincan’a bağlayacak yeni yol da Timco Sokak’a çıkacak. TİMCO Sokak’ın tam önünde yapılacak bir göbek ile bütün bu yollara çıkış sağlanacak. Prestijli inşaat projelerine komşu olmanın yanında TİMCO Sokak; OSTİM, GİMAT, ATB, İvedik, 1. Organize Sanayi, Siteler, Şaşmaz gibi sanayi bölgelerinin tam ortasında yer alıyor. TİMCO Sokak, sadece Ankara’nın değil, yakın kentlerin de ihtiyaçlarını karşılamak üzere dizayn edildi. Esenboğa Havalimanı’na 32, Ankara Tren Garı’na 10, Şehirlerarası Otobüs Terminali’ne ise 7 dakika mesafede yer alıyor. TİMCO Sokak’tan Bahçelievler, Batıkent, Bilkent, Demetevler, Dikmen, Eryaman, Etimesgut, Etlik, Keçiören, Ümitköy, Yenimahalle gibi Ankara’nın hemen her semtine 5 ila 15 dakika arasında ulaşılacak. TİMCO Sokak’a sadece birkaç dakika mesafede bulunan AVM, otel ve rezidans yatırımları ise projenin çekim gücünü artıracak. ? Mayıs ayında dükkânlar açıldığında kaç kişiye istihdam sağlanacak? TİMCO Sokak projesi için bugüne kadar yaklaşık 300 milyon liralık yatırım yapıldı. Yaklaşık bin 500 kişiye isihdam sağlayacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın