Soğuk İklimde İç ve Dış Mekan Deneyimi

35-51 ARCHITECTURE Office tarafından tasarlanan Dasht villa 40, soğuk bir iklimde iç-dış hayata ulaşma deneyimi. Yapı güvenli bölgeler haricinde binanın dışında nasıl kalınacağı, yağmur ve karın nasıl deneyimleneceği hakkında. Ve hatta daha büyük bir özgürlük alanına ulaşmak için iç mekanlar ve dış mekanlar arasındaki sınırın nasıl silikleştirileceği ile ilgili olduğu da söylenebilir.

Tasarımcılar ilk olarak yapıyı zeminin kuzey-güney doğrultusunda uzaması nedeniyle (50m x 20m), kuzeyin güzel manzarasından faydalanabilmek adına kuzey sınıra yakın ve zeminle aynı doğrultuda yerleştirmeye karar vermişler.

Daha sonra binayı diagonel bir şekilde keserek kuzeydeki manzarayı kütlenin kalbiyle buluşturmuşlar. Ek olarak bahçeye uzanan çatı altında bir kütle ile içerden dışarıdaki kar, yağmur ve güneş gibi durumlarda insanların fiziksel algısını hissettirmeye çalışılmış. Üstelik bina sakinleri binanın sadece içini kullanmakla sınırlandırılmamış, soğuk mevsimlerde avlunun büyük bir kısmını da kullanabiliyorlar.

Binanın güney tarafı, taş bir trombe (güneş) duvarlı* cam çember yaratılarak ve de üst ve altında gerekli boşluklar açılarak, gün boyu ısı enerjisinin depolanabilmesini ve geceleri de depolanan bu ısı enerjisinin kullanılabilmesini sağlayacak şekilde düzenlenmiş.

Sonuç olarak arazinin düzleştirilmesinden ya da basamaklarla ele alınmasından kaçınarak, düşey ve yatay erişim rotaları için yumuşak ve konforlu bir geçiş sağlamak için rampalar yapılmış.

*Trombe duvarı, güneş ışığından gelen termal enerjiyi emmek için koyu bir renge boyanmış ve duvar ile sır arasında yalıtkan bir hava boşluğu olan bir camla kaplanmış, ekvatora bakan devasa bir duvar.

Etiketler

Bir yanıt yazın