Sofya’nın Güney Parkını Birbirine Bağlayan 325 Metrelik Eğrisel Bir Köprü

Londra merkezli Boele Architects ve Berlin merkezli Buro Happold Bulgaristan’ın Sofya kentindeki South Park’tan geçen 325 metre uzunluğunda bir köprü tasarladı. Yükseltilmiş bir rotayı takip eden eğrisel yapı, bölgedeki geniş yeşil dinlenme alanının her iki yarısını birbirine bağlayan bir yaya ve bisiklet bağlantısı içeriyor.

South Park yaya köprüsü projesi için Sofya Şehri Mimarlık ve Şehir Planlama Departmanı tarafından uluslararası bir yarışma düzenlenmiş. Yarışmayı işlek Byala Cherkva yolu ile bölünmüş olan South Park’ı içeriden birbirine bağlamayı öneren proje kazanmış. Sofya’nın şehir manzarasının en önemli parçası olan yeşil merkez, bir yandan şehrin mikro iklimini güçlendirip şehirde yaşayanlara dinlenme alanı sağlarken diğer yandan Vitoşa Dağı’nın flora ve faunasını şehir merkezine bağlayan bir koridor görevi görüyor.

Köprü tamamlandığında, Ulusal Kültür Sarayı’ndan parkın en büyük, en çok biyolojik çeşitliliğe sahip ve popüler bölümü olan South Park III bölümüne kadar parkın tüm uzunluğu boyunca kesintisiz bir yaya gezinti yolu ve bisiklet yolu oluşturulması planlanıyor.

Kazanan projenin tasarımcıları Boele Architects ve Burro Happold ekipleri, Byala Cherkva üzerindeki açıklık gereksinimlerini karşılayan ve Perlovska Nehri’ni geçerken parkın yoğun yeşillikleri arasında kıvrılan, kesintisiz bağlantı sağlayan, hafifçe yukarı doğru eğimli eğrisel bir hacim önerdi.

Köprünün genişliği rota boyunca değişirken çevrede dinlenmek için duraklama noktaları oluşturulmuş. Ağaçların tepesindeki en yüksek kotta tasarlanan köprü, Vitoşa Dağı’nın çarpıcı manzaralarını da sunuyor.

Doğal ortamını hassas bir şekilde yansıtan Sofya köprüsünün uzunluğu yaklaşık 325 metre. Köprünün modüler ahşap sistemi 13 ile 15 metre uzunluğunda sürekli bir kirişten, 450 milimetre derinliğinde 4,5 – 6,5 metre arasında değişen genişlikte ve 20-24 metre uzunluğunda çelikle birleştirilmiş bölümlere ayrılmış bir güverteden oluşuyor. Ahşap güverte, karbon ayak izini en aza indirmek ve her bölüm için maksimum 15 metrelik bir açıklığı korumak için eğimli olarak yerleştirilmiş çelik kolonların üzerinde duruyor.

Uluslararası bir yarışmada kazanan tasarım olarak seçilen projenin inşaatının 2023 yılının sonunda başlaması planlanıyor. Mimari ikili, modüler bir ahşap sistem kullanarak karbon ayak izini ve yerel çevre üzerindeki etkiyi en aza indirmeyi umuyor. Boele Architects ve Buro Happold tarafından tasarlanan köprü, eğrisel bir yürüyüş yolu içeren temel bir tasarımla Ulusal Kültür Sarayı’nı Bulgaristan başkentinin en doğal bölgesine bağlayacak.

Etiketler

Bir cevap yazın