Soçi Sahili’nin Geliştirilmesi İçin Açılan Yarışmayı UNStudio Kazandı

Rusya'nın Karadeniz kıyısındaki Soçi Sahili'nin geliştirilmesi için düzenlenen yarışmayı UNStudio kazandı.

Ziyaretçiler için ilgi çekici yerler yaratmak üzere tasarlanmış SoCo; sağlıklı bir yaşamı benimseyen, çeşitli derecelerde lüks ve eğlencenin yanı sıra benzersiz maceralar ve deneyimler sunan canlı bir eğlence tesisi. SoCo, mevcut kaynakların üzerinde yeni eğilimler oluşturuyor. Doğa, kültür ve yenilik bir araya getirilerek SoCo’nun kimliğine entegre edilmiş. Ama hepsinden öte, SoCo kapsayıcı bir topluluk, “herkes için bir yer”.

Soçi Sahili, karakteristik modern mimarisi; perakende, gastronomik deneyimleri ve geniş yeşil alanları ile Rusya’nın en önemli tatil yerlerinden biri olarak ve Karadeniz sahil tatil yerleri arasında ana nokta olarak kabul ediliyor.

Tanınmış bir tatil beldesi olmasının yanı sıra Soçi, 2014 Kış Olimpiyatları’na da ev sahipliği yaptı. Bu da önemli bir bağlantı ağına ve mevcut altyapıya sahip olduğu anlamına geliyor. Sochi aynı zamanda Rusya’nın güneyindeki en ünlü konser salonuna, bir sanat müzesine, Kış ve Yaz Tiyatrosu’na ve çok sayıda başka kültürel mekana ev sahipliği yapan tarihi bir liman.

Projenin tasarım hedefleri, nüfusu gençleştirecek ve farklı mikro mahallelerin yaşam döngüsünü sağlayacak bir topluluğun yaratılmasıyla bağlantılı. Amaca yönelik yeşil alanlar, farklı yaşam tarzlarına sahip çeşitli akıllı yeşil ekosistemleri birbirine bağlarken; kültürel, tasarım ve yenilikçi bölgelerin varlığı sağlığı, refahı, yaratıcılığı ve teknolojik yenilikleri teşvik edecek.
Sürekli değişen bir toplum için kapsayıcılığı ve erişilebilirliği sağlamak için proje, üç önemli kavramı takip ediyor.

Ana hedef: 24 saatlik aktivitenin ve kış-yaz geçişlerinin her zaman doğal akışında, çok yönlü ve ilgi çekici olmasını sağlamak. Ayrıca çeşitli işletmeler ve girişimciler için uzun veya kısa vadeli projeler denemeleri için eğilimler ve platformlar yaratmak.

Yetiştirme-Doğa: Çevreyle olan bağlantıyı geliştirerek sağlıklı bir yaşam tarzını ve kamusal alanları destekleyen bir ortam yaratmak.

Kapsayıcı Mahalle: doğayı, insan yaşamını farklı demografik özellikler ve sosyal gruplarla bütünleştirmek.

Temel kentsel tasarım ilkelerini oluştururken, “kültürel omurga” şehir içindeki tüm önemli kültürel mekanları birbirine bağlar ve yaratıcı insanların çalışmalarını gerçekleştirip sergilemeleri için bir platform oluşturuyor. Bu sadece yıl boyunca değil, aynı zamanda Soçi Mimari Bienali, Sochi Tasarım Haftası, Sochi Film Festivali ve Sochi Moda Haftası gibi etkinlikler sırasında da mümkün.

Plan iki çekici uçtan oluşuyor; sahilin kuzey ucunda Marina Şehri, iş ve yenilik merkezi konumlanırken, güney ucunda da şehir merkezine yakın bir konumda yer alan rahat ve açık festival köyü bulunuyor. Yerel etkinlikler, topluluk kullanımı ve gündelik toplantılar için tasarlanmış. İsteyenler ateş çukurlarının etrafında bir plaj partisi için buluşabilir veya hafta sonu pazarlarında kitapçılara göz atabilir. Bu, güney ucundaki SoCo’nun düşük stresli ve yoğunluğu az olan topluluk odaklı bir yüzü.

Festival Köyü’nden yeni Marina Şehri’ne doğru ilerledikçe hem deneyim hem de ölçekte fiziksel ve görsel yoğunluk artıyor. Plaj alanı dışa doğru genişlerken, arazinin sonunda yeni bir marina bulunuyor. Bu marina, hem iş hem de tatil amaçlı seyahat edenler için bir iş ve yenilik merkezi.

Her biri kendine özgü bir karaktere sahip üç farklı rota (The Lanes, The Boardwalk ve The Green Wave), rıhtım boyunca ilerlerken üç farklı hız, atmosfer ve deneyim sağlayarak sahilin her iki ucunu birbirine bağlıyor.

Mağazalar; restoranlar ve barlarla çevrili olup sahilden korunuyor. Ahşap kaldırım ise palmiye ağaçları, sahil barları ve yüzme noktaları ile çevrili. Bu iki rota arasında, tüm aktivite katmanlarını birbirine bağlayan kıvrımlı bir biyolojik çeşitlilik koridoru ve doğa yürüyüşü olan The Green Wave bulunuyor.

Yerel işaretlerle kilit kavşaklarda, üç rotanın her biri “Pops” ile noktalanıyor. Konser salonları, pop-up galeriler, yerel bir pazar, botanik bahçeleri, üniversite karakolları, uydu kültür kurumları, açık hava sinemaları vb. yerler bulunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın