Snøhetta’nın Ex Macello’daki Sürdürülebilir Yaşam Modeli

İtalya'nın Milano şehrinin güneydoğusunda yer alan Ex Macello bölgesi, Milano Belediyesi ile C40 arasındaki işbirliğiyle yeniden tasarlandı. Bu bölge için düzenlenen yarışma Temmuz 2021’de açıklandı ve kazanan Snøhetta'nın önerisi ARIA oldu.

ARIA, yeni öğrenme, gelişme ve çalışma yollarına ilham veren aktivitelerle dolup taşan bir yaşam alanı olarak öngörülüyor. Bölgenin zengin kültürel ve mimari mirasını son teknolojiyle birleştiren bir proje olan ARIA, çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirliği hedefleyen bir yaşam alanı önerisi.

Proje sistemik ve küresel bir yaklaşımla geliştirildi: Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden (SDG’ler), Avrupa Birliği’nin pandemi krizinden etkili bir iyileşme aşaması için belirttiği önceliklerden; Milano Belediyesi’nin Hava ve İklim Planı’na kadar.

ARIA, Milano’nun ilk Karbon Negatif Bölgesi olarak belirlendi. Yenilenebilir Enerji Toplulukları ve fotovoltaik sistemlerin inşası ile ectogridTM adlı bir bölge ısıtma ağı CO2eq’i şehirden çıkartacak. 36.000 metrekarelik güneş paneli ile ARIA, -alandaki binalar için LEED Gold; şehirler ve topluluklar için LEED: Plan ve Tasarım sertifikalarını hedefliyor.

Bitkilerin ve doğal sistemlerin proje alanındaki rolü; parklar, caddeler, cepheler ve çatılar gibi temel alanların ötesine geçmek. Projenin öne çıkan bir unsuru olan “Hava Fabrikası”, bölge sakinlerinin sağlıklı yaşam ihtiyaçlarını karşılayacak. Bitkilerin ve toprağın yenilikçi kullanımı iç mekanları saflaştıracak; açık alanları doğasına döndürecek, suyu düzenleyecek, arıtacak, CO2’yi yakalayacak ve havayı filtreleyecek.

30.700 metrekarelik mevcut binaları yeniden kullanan proje, 4.500 metreküpün üzerinde betona duyulan ihtiyacı ortadan kaldırarak 2.160 CO2eq’lik tasarruf sağlıyor. Bu yaklaşım, sanayileşmiş inşaat çözümleriyle birleştiğinde ARIA’nın yapımı sırasında iklim değişikliği emisyonlarını BAU’ya göre %52’ye kadar azaltmasına olanak sağlıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın