Snøhetta’dan “San Fransisko Modern Sanatlar Müzesi” Açılımı

Norveçli mimarlık firması Snøhetta, San Fransisko Modern Sanatlar Müzesi için yeni bir bakış açısı sunuyor.

SFMOMA’nin ek binası için üretilen tasarım, müze, semt ve kent için dönüştürücü bir plan ortaya koyuyor. Snøhetta’nın baş mimarı Craig Dykers, “SFMOMA için gerçekleştirdiğimiz tasarım, alanın çeşitli taleplerine ihtiyaç verecek” diyor ve ekliyor: “Binanın ölçeği müzenin amacı ile buluşuyor. Semte yönelik tasarım görüşümüz ise SFMOMA’nın kent ile bağını güçlendirmektir. Yaya yolları, müze civarındaki sokakları hareketlendirecek.”

Zemin kotundaki galerilerin, müzeye her yönden erişebilme olanağı sağlayacak yeni girişlerin, bir kamusal toplanma mekanı ve daha etkili kamusal dolaşım rotalarının ortaya konması ile müze ve kent arasındaki kamusal iletişim artırılacak. Bina genelindeki cam kullanımı, müzenin, dışa dönük özelliğini temsil ediyor ve kentle bağını güçlendiriyor.

Tasarım, 1995 yılında Mario Botta tarafından tasarlanan mevcut bina ile yeni Snøhetta tasarımlı binayı sentezliyor. İki ana giriş, tüm galerilere girişi sağlayan merkezi bir alana açılıyor. Giriş katında geniş, akışkan bir mekanın yaratılması için Botta’nın tasarladığı orijinal merdiven yerinden sökülecek. Okul gruplarının alana girişini kolaylaştırmak için Minna Sokağı üzerinde yeni bir giriş alanı yaratılacak.

Birçok müze, eğitime küçük bir alan ayırırken yeni SFMOMA içinde doğrudan galerilere bağlanan birçok eğitim alanı yer alacak. Ayrıca, yaratıcı, çok fonksiyonlu bir galeri alanı da eğitim programları, canlı performanslar ve özel davetler gibi etkinliklere eklemlenebilecek.

Yeni bina, farklı ölçekteki galerileri, malzemeleri, ışıklandırmaları, fotoğraftan videoya, resime ve heykele kadar birçok sanat eserini barındıracak. Var olan ve yeni binalardaki galeriler birleştirilecek ve toplamda, mevcuttaki galeri alanını ikiye katlayan 130.000 m² alan elde edilecek.

Binanın Howard Sokağı’na bakan cephesi, sokak ölçeğinde, üç tarafı cam ile kaplı, hem galerideki eserleri hem de yeni kamusal alanları gören bir galeri özelliği taşıyor. Bu galeri, şu anda itfaiye binasının bulunduğu alanda yer alacak. Yeni bir yangın binası ise Folsom Sokağı’nın yakınlarında tasarlanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın