Snøhetta’dan İkonik Bir Kütüphane Tasarımı

Snøhetta, Kanada Calgary'de demiryolunu çevreleyen Calgary Halk Kütüphanesi tasarımını tanıttı.

Renderlar MIR ve Snøhetta’ya ait.

2013 yılı sonunda kazandığı yarışmada 3XN, REX gibi mimarlık ofislerini geride bırakan Snøhetta projesinin tanıtımını yeni yaptı. 22.000 m2′lik yapı Calgary Şehir Merkezi ile Doğu Köyü kesişiminde yer alacak.

Snøhetta, şehrin kavisli yapısı ile raylı sisteme doğru yükselen teraslı araziyi referans almışlar. Binanın girişindeki ahşap kaplı kemerler çok büyük ışık dolu bir atriyuma yönlendirirken şehrin merkezinde canlı, misafirperver ve ulaşılabilir bir kamusal alan yaratıyor.

Snøhetta eş kurucusu Craig Dykers, bu projeye başlarken dünyadaki en iyi kütüphaneyi değil, Calgary için en iyi kütüphaneyi tasarlamak istediklerini söylüyor. Yerel halktan da geri bildirim aldıkları bu projenin tasarım geliştirmesi tam 2 yıl sürmüş.

Projede kamusal etkinlikler daha yoğun ve açık olan zemin kata yerleştirilirken, dolaşım üst katta sessiz çalışma alanlarının etrafında düşünülmüş. Düz ve sırlı paneller ile organize edilen baklava şekilli cam cephe iç mekanda farklı alanlara farklı derecelerde mahremiyet sağlıyor.

Çalışma partnerlerinden Dialog’dan mimar Rob Adamson’a göre kütüphanenin çevresindeki sokak yaşamı aynı zamanda iç mekanın da bir parçası.  Hafif raylı sistemin kapsül içerisine yerleştirilmesi devam ederken Calgary Halk Kütüphanesi’nin 2018 yılında açılması bekleniyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın