Snøhetta’dan Dünya’nın Hafızası Olarak Nitelendirilen The Arc’a Ziyaretçi Merkezi

Snøhetta, Ekvator’un 78° kuzeyindeki Longyearbyen Svalbard'da, dünya hafızası için bir arşiv olarak nitelendirilen, The Arc için bir ziyaretçi merkezi tasarladı.

Snøhetta tarafından tasarlanan ziyaretçi merkezi, dünyanın en büyük güvenli tohum deposu Svalbard Global Seed Vault ve dünyanın dijital mirasını korumayı amaçlayan Arctic World Archive içeriğini barındıracak.

Ayrıca, ziyaretçi merkezinde Norveç Doğa Tarihi Müzesi ile iş birliği içinde, izleyicilere Svalbard Takımadaları’nın eşsiz jeolojisinin milyonlarca yıl boyunca nasıl dönüştüğü hakkında fikir verilecek.

Snøhetta’nın tasarımı, ziyaretçi merkezini giriş binası ve sergi binası olmak üzere iki ayrı hacme bölüyor.

Giriş binası lobi, bilet gişesi, vestiyer ve kafe gibi ziyaretçi fonksiyonlarının yanı sıra Arctic World Archive için üretim tesisleri ve teknik alanları içeriyor.

Giriş binası ve sergi binası form, doku ve renk olarak birbirlerinden farklılaşıyor. Giriş binası rasyonel bir forma sahip iken sergi binası monolitik bir forma sahip. Sergi binasına erişim, cam bir köprü aracılığıyla yapılıyor. Ziyaretçiler, köprüden sergi binasına geçerken güneydeki jeolojik oluşumları ve kuzeydeki muhteşem manzarayı görme imkanı buluyor.

Sergi binasının dikey kasası içinde, hem kalıcı hem de geçici sergilerin yer aldığı bir dijital arşiv bulunuyor. Depolanan içerikte, şu anda Edvard Munch’un sanat koleksiyonundan ve Vatikan’ın 1.500 yıllık el yazmasına, Brezilya futbolcusu Pelé’nin kliplerinden ve dünya tohumlarına büyük bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor.

Arc, ziyaretçileri dünyanın gıda ve dijital kaynakları için yenilikçi koruma çözümleri bulması konusunda eğitmeyi ve ilham vermeyi amaçlıyor. Ayrıca, Kuzey Kutup Dairesi’nin ötesinde, Svalbard permafrost*unun eşsiz iklimsel alanında, gelecek nesiller için dünyanın kaynaklarına nasıl bakmamız gerektiğini hatırlatan bir nesne olarak duruyor.

*Donmuş toprak

Etiketler

Bir yanıt yazın