Snøhetta, Teksas Üniversitesi’ndeki Blanton Sanat Müzesi için Taç Yaprağı Şeklinde Bir Kanopi Tasarladı

Snøhetta, Teksas Üniversitesi'ndeki Blanton Sanat Müzesi'nin yanına Moody Patio'nun bir parçası olarak delikli bir kanopi tasarladı.

Dev yaprakları çağrıştıracak şekilde için tasarlanan 15 ince sütun, Austin’deki müzenin yanındaki bir meydanda gölge sağlamak için kavisli formlara dönüştürülmüş.

Moody Patio olarak adlandırılan bu tasarım için ayrılan alan, sanatçı Ellsworth Kelly tarafından kampüste inşa edilen gökkuşağı pencereli bir pavyonun karşısında, iki bina arasında yer alıyor.

Snøhetta gölgelikleri müze binasının zemin katı boyunca uzanan sundurmanın kemerlerini yansıtacak şekilde tasarlamış. Kemerler, Kelly’nin pavyonunun ve Texas Capitol binasının manzaralarını çerçeveliyor.

Yeni gölgelikteki delikler, güneş ışığının süzülmesine ve benekli ışık – gölge yansımalarının oluşmasına izin verecek şekilde yerleştirilmiş.

Fotoğraf: Tim Ogunlowo

Gölgeliklerin yer aldığı alan, Blanton Sanat Müzesi’ne gelen ziyaretçilerin, Teksas’ın şiddetli güneşinden korunurken dışarıda toplanabilecekleri bir yer de sağlayacak şekilde planlanmış.

Sloan Breeden Photography

Snøhetta, müzenin iki ana girişinin her birinin üzerine, binanın sundurmasını kaplayan yuvarlak kemerlerin ters çevrilmiş şekli olarak tasarlanmış büyük bir “tonoz” yerleştirmiş. Parlak sarıya boyanmış tasarım, sarı tonlu girişe uygun olarak müzenin bej zemininde göze çarpacak şekilde tasarlanmış.

Gölgelikler ise geceleri ışıklarla aydınlatılarak bölge için büyük ölçekli bir karşılama tabelasına dönüştürülmüş.

Teksas Üniversitesi Mimarlık Bölümü mezunu olan Snøhetta’nın kurucu ortağı Craig Dykers, projeyle ilgili görüşlerini “Blanton,  yeni Texas Capitol Kompleksi’nin kesiştiği noktada önemli bir yere sahip ve aynı zamanda üniversite kampüsüne açılan kapı olarak da hizmet ediyor. Yaratıcı peyzajımız ve yeniden tasarlanan bina girişlerimiz bu görevi yerine getiriyor” şeklinde aktarıyor.

Projede 2022 yılı Şubat ayında vefat eden Kübalı-Amerikalı sanatçı Carmen Herrera tarafından yapılan yeni bir duvar resmine de yer veriliyor.

1963’te kurulan Blanton Sanat Müzesi, Teksas’ın en büyük halka açık sanat eseri koleksiyonuna sahip. Moody Patio, sanatı müze duvarlarının dışına yerleştirmeye yönelik birkaç girişimden yalnızca biri. Adını Moody Vakfı’nın müzeye yaptığı 20 milyon dolarlık bağıştan alan Moody Patio’ya ek olarak, alanda duvar resimleri ve bölgeye özel bir ses galerisi de dahil olmak üzere birçok büyük ölçekli sanat eseri bulunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın