Snøhetta, Pekin’de Bir Ormanı Andıran Fütüristik Çatılı Kütüphane Tasarladı

Snøhetta, Pekin'de orman benzeri sütunlardan oluşan 16 metre yüksekliğindeki camla çevrili bir kütüphane tasarladı. Kütüphanenin projesi 2018 yılında açılan bir yarışma ile elde edilmişti.

Stüdyo, kütüphanenin 2022’nin sonuna kadar tamamlanmasının planlandığını ve tamamlandığında Çin’in ilk kendi kendini destekleyen cam cephe projesi olacağını söylüyor.

Snøhetta’nın ECADI ile birlikte geliştirdiği tasarımının arkasındaki konsept, aynı anda Pekin mirasını ve zengin kültürel bilim, sanat ve performans tarihini anarken, öğrenme ve değişim için açık ve kapsayıcı bir kamusal alan yaratmak olmuş. Bu fikir, kütüphanenin ortasındaki heykelsi, amfitiyatro benzeri bir alanla somutlaştırılmış.

Kütüphane her yaştan insanı hem düşünsel hem de mekansal olarak bir araya getirmek için tasarlanırken, kıvrımlı ‘vadi‘ ise binanın kuzey ve güney taraflarını birbirine bağlayan kütüphanenin bel kemiğini oluşturuyor. Binanın geri kalanı etkileşim ve değişim için benzer açık alanlara sahip.

Daha geleneksel okuma ve çalışma alanları olarak işlev gören eğimli masalar da bulunuyor. Açıklık ve kapsayıcılık temasını pekiştiren ve insanları içeriye davet eden şeffaf yükseltme işlemi sayesinde kütüphanenin içindeki aktivite dışarıdan görülebiliyor.

Heykelsi eğitim ortamına ek olarak, kütüphanenin içi, çatıyı destekleyen ince beyaz sütunlarla ayırt ediliyor. Bu öğeler yalnızca orman benzeri bir atmosfer yaratmakla kalmıyor, aynı zamanda iklim kontrolü, aydınlatma, akustik konfor ve yağmur suyu tahliyesi gibi binayı çalıştıran teknoloji sistemlerini de barındırıyor.

Ağaç benzeri sütunlar ile peyzaj alanlarını yansıtan basamaklar, insanları, resmi olmayan bir bölge ve bir ağacın altında oturup en sevdiği kitabı okuma fikrinden yola çıkarak binadaki yolculuklarında dilediği zaman oturmaya ve mola vermeye davet ediyor.

Çatı gölgeliğinin altında ve heykelsi peyzajın üstünde, ziyaretçilerin her zaman geniş ortak alana bağlıyken okuma ve öğrenme için özel yerlerini bulabilecekleri çeşitli deneyimsel alanlar yer alıyor.

“Aynı anda uzun ve alçak, açık ve kapalı, özel ve kamusal olma hissi yaratmak. Belirlenmiş hiçbir “bölüm” veya bilgi sınıflandırması olmaksızın.”

Proje, bina ve çevreleme teknolojisinden, sosyal ve çevresel sürdürülebilirliğe, kültürel alanlarda kamu mülkiyetine kadar gelecekteki kütüphane tasarımı için yeni bir ölçüt oluşturmayı hedefliyor. Sürdürülebilirlik stratejileri, çatıdaki entegre fotovoltaik (BIPV) yapı elemanlarını ve güneş ışığından ısı kazancını azaltmak için bir çıkıntıyı içeriyor.

Doğu ve batıya bakan duvarlarda cam yüksekliği azaltılmış, güney ve batı cepheye bakan aktif bir güneş kırıcı eklenmiş. Camın kendisi düşük e-performansa sahip yalıtımlı bir cam ünitesinden oluşuyor. İnşaat için tüm ana malzemeler yerel olarak tedarik edilmiş ve hem kolonlar hem de çatıda özelleştirme ihtiyacını azaltmak için rasyonelleştirilmiş bir yapısal ızgaraya sahip modüler bileşenlerin kullanımından yararlanılmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın