Siz Check-in Yaptınız, Foursquare İstanbul’un Haritası’nı Çıkardı!

Sosyal medyanın kentsel muhalefetin bile başlıca aracı olduğu günümüzde, haritalama için de yeni bir yöntem olacağını öngörmek zor değil.

Foursquare uygulaması, artan takipçi sayısı ile birlikte kentlerde ziyaret edilen yerler ile ilgili bilgileri depolama ve “işaretleme” şansını belki de tüm ar-ge çalışmalarından çok daha ucuza hatta bedavaya elde etti diyebiliriz.

Geçen yıllar içerisinde 40 milyon kullanıcıya ulaşan uygulamada 4.5 milyona yakın “check-in” yapılmış olması elde oldukça fazla bilginin birikmesini sağladı. Ortaya çıkan bu muazzam bilginin ise bir şekilde değerlendirilmesi gerekiyordu. Sosyal medyanın kentsel haritalamada kullanılmasından daha mantıklı ne olabilirdi?

1 yıl süren çalışmalar sonucu İstanbul, Londra, Şikago ve Tokyo gibi kentlerin yoğunlukları, kullanıcıların bulundukları alanların fonksiyonlarına göre şekillendirildi.

Burada önemli bir nokta ise yapılan görselleştirmenin sadece insanların bulundukları yere göre haritalamaması! Nereye, ne zaman gittikleri gibi farklı parametreleri birarada sunması!

Sabahları iş merkezlerine doğru sararan yoğunluğu, akşam ise eğlence yerlerine olan mavileşmeyi görmek, kentin zaman dilimlerine göre değişen fonksiyonel kullanımlarını ortaya koymasıyla dikkat çekici. “Şikago’da havaalanı ile kent arası değişen trafiği görürken İstanbul’da vapurların hareketi göze çarpıyor” diyor ekip.

Daha önce de farklı haritalama yöntemlerini sizlere sunmuştuk.Artık kentsel planlamada veri olabilecek, tasarıma altlık sunabilecek bir çok araç geliştirilirken bunun yanında günlük hayatımızda kullandığımız sosyal medya uygulamaları da beklemediğimiz bir şekilde tasarımda bir veri olarak bize sunuluyor.

Benzer bir şekilde bu yıl Arkimeet 2013’te kentlerde geçici çözümler olarak görülen uygulamaların harita üzerinde işaretlenmesi hedefleniyor. Kamusal mekana dair sorunlar, ulaşımla ilgili oluşturulan geçici ve aykırı stratejiler, kent sürekliliği içindeki tutarsız mekanlar, hepsi katılımcıların #bypass13 etiketiyle ve konum bildirerek paylaştığı yorum ve fotoğraflarıyla bir harita üzerinde toplanacağı projenin hedefi de dijital ortamda bir haritalama yapmak.

Peki tasarım bunları ne derece kullanabiliyor? Gelişen altyapı ve teknolojik ilerlemelere tasarım ne denli cevap veriyor? Yeni çağda, bilişimdeki bu yöntemlerin yenilikçi bir tasarıma olan katkısını ve daha fazlasını Arkimeet’te Mimarlıkta Dijital Gelişmeler oturumunda Salih Küçüktuna, Alper Derinboğaz, Elif Erdine, Ahmet Turan Köksal, Tobias Nolte ile tartışıyoruz. Hala kayıt olmadıysanız www.arkimeet.com adresinden ücretsiz kayıt seçeneklerine göz atabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın