Siyah Ev

Robot3 Studio tarafından tasarlanan “Siyah Ev”, minimum çevresel etki ile inşa edilmiş bir sığınak.

Siyah Ev, Pekin kentinin Huairou bölgesinde, Yishanzhu B&B Resort içinde yer alıyor. Bölgenin uçsuz bucaksız düzlüklerine bakan bir noktada, meyve ağaçlarının bulunduğu bir yamaç üzerinde konumlanan bu kulübe; ziyaretçilere dağa tırmanırken mola verebilecekleri yer sağlamak ve meyve ağaçlarının bakımını yapan mevsimlik işçilere konaklama hizmeti sunmak için kullanılıyor.

Kulübe, farklı açılardan bakıldığında birbirinden çok farklı biçimlerde görünüyor. İki üçgen hacmin üst üste bindirilmesiyle oluşturulan kütle yalnızca sığınak işlevini yerine getirmekle kalmıyor, aynı zamanda gereken inşaat alanını da azaltıyor. Yüz yıllık bir hurma ağacının hemen yanında yer alan bir rampa yardımı ile kulübeye giriliyor.

Yapı, temel olarak rüzgar ve yağmura karşı korunaklı bir ortam oluşturmak amacı ile inşa edildiği için kulübenin tasarımında göz önünde bulundurulan tek ana kriter, minimum çevresel etki ile kolay bir inşaat süreci yürütmek olmuş. Çevreye olan etkiyi en aza indirmek için yapının tamamı sütunlarla toprak zeminden ayrılmış ve böylece alandaki verimli topraklarda alan kaybı önlenerek, kulübenin altı yeniden bitki örtüsüne terk edilmiş.

Etiketler

Bir cevap yazın