Site Verrier de Meisenthal: Fransa’daki Üç Bağımsız Ancak Birbiriyle İlişkili Kurumu Birleştiren Yapı

Kuzey Vosges Tabiat Parkı'nda bulunan Site Verrier de Meisenthal, SO-IL ve Parisli mimarlık ofisi FREAKS tarafından tasarlanan bir kültür merkezi.

Fotoğraflar: Iwan Baan

Mimarlık ofisleri, başlangıcı 18. yüzyıla kadar uzanan tarihi bir cam fabrikasının etrafına geniş bir beton meydan ekleyerek bir kültür merkezi tasarladı.

Musée du Verre et du cristal, 1978’den beri bölgedeki cam tarihinin izini süren canlı bir anı; Centre International d’Art Verrier (CIAV), 1992’den beri geleneksel işçiliğin çağdaş uygulamalarla buluştuğu uluslararası bir cam sanatı merkezi ve Cadhame (Halle verrière), çeşitli kat seviyelerinde sanat enstalasyonlarına, etkinliklere ve konserlere ev sahipliği yapan çok disiplinli bir kültürel alan.

Sergiler ve konserler için çok amaçlı bir kültürel mekanın eklenmesiyle, tasarlanan proje onları endüstriyel bir miras ile diyalog içinde çağdaş bir kurumsal kimlik oluşturmak için birleştiriyor.

SO-IL’nin kurucu ortağı Florian Idenburg ve FREAKS’ın kurucu ortağı Yves Pasquet, alanın farklı dönemlerden ve estetikten, farklı yüksekliklere, erişim seviyelerine ve iç organizasyon lojistiğine sahip binalardan oluştuğunu, başka bir nesne yaratmak istemediklerini, ancak orada olanları kullanıcılar ve ziyaretçiler için yeni bir deneyim sunan birleştirici bir stratejiyle bütünleştirmek istediklerini söylüyor.

Dalgalı bir şekilde dökülmüş beton yüzey, binaları birleştirirken cam üretimine işaret ediyor. Yüzey, çatı, tavan ve duvar olarak işlev görüyor ve binaların zemin katlarını halka açık bir meydanı çerçevelemek için birbirine bağlıyor. Bu yüzeyin altında ve üzerinde atölye alanları, bir kafe, restoran olmak üzere yeni işlevler getirilmiş.

Daha önce kullanılmayan bir bodrum katında yeni bir giriş, fuaye, 3.000 kişilik bir konser salonu, 500 kişilik bir blackbox tiyatro da dahil olmak üzere mevcut bina işlevleri eklenmiş.

 

Yeni kamusal alan, tarihi alana ilişkin toplumsal farkındalığı artırırken, aynı zamanda açık hava tiyatrosu, konserler ve mevsimlik etkinlikler için çok yönlü bir alan sağlıyor.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın