Sit haritaları yeniden çiziliyor

Özel Cevre Koruma Kurumu tarafından ilan edilen bin 273 alan iptal edildi. Alanların yeniden belirlenmesi için 22 bölgede hukukçu ve mühendislerden oluşan 22 yeni komisyon oluşturuldu

Özel Çevre Koruma Kurumu (ÖÇKK) tarafından 1988 yılından bugüne kadar ilan edilen bin 273 adet doğal SİT alanı, bu yıl kurulan ve ÖÇKK’yı da bünyesine alan Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nce iptal edildi. Eylül ayından bu yana yapılan çalışmalar sonunda belirlenen 22 ayrı komisyon, ülke genelinde yeni doğal SİT alanlarını tespit edecek.

Yeniden düzenlendi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 17 Ağustos’ta Kanun Hükmünde Kararname ile ÖÇKK’yı kapattı ve görevlerini bakanlığı bünyesinde kurulan Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’ne devretti. Bu kararla milli parklar, tabiat varlıkları, tabiat anıtları, doğal sit alanları, sulak alanlar ve özel koruma bölgelerinin tespit, tescil ve ilanının tek yerden yapılması sağlandı. Yeni yapılanma çalışmalarının hala devam ettiği, hatta daire başkanları ile genel müdür yardımcılarının bile atanmadığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, doğal SİT alanlarının yeniden oluşturulması için 22 ayrı komisyon kurdu. İstanbul’da beş, Ankara ve İzmir’de iki, Adana, Antalya, Bursa, Denizli, Erzurum, Eskişehir, Kayseri, Konya, Muğla, Samsun, Urfa, Trabzon ve Van’da birer olmak üzere hukukçu, çevre mühendisi, şehir plancısı, mimar, peyzaj mimarı, orman ve ziraat mühendislerinin bulunduğu 22 komisyon çalışır hale geldi.

Yanlışlar düzeltilecek
Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdür Vekili Osman İyimaya, tescil edilmiş 9 bin 712 arkeolojik, bin 273 doğal, 245 kentsel, 151 tarihi, 31 kentsel arkeolojik, 428 de diğer SİT alanları bulunduğunu söyledi. İyimaya, “Doğal SİT alanlarında süregelen sıkıntıları ortadan kaldırmak ve korunması gereken gerçek alanları tespit etmek amacıyla başlatılan çalışmaların sonuna geldik. ” dedi.

Sıkıntıları giderecek
Büyük bölümü Ege Bölgesi’nde yer alan doğal sit alanları, yeni yapılanmadan sonra atanacak komisyon tarafından yeniden belirlenecek. Haritaların çizimi sonrasında sınırlar yeni baştan çizilecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın