Sit Alanında Doğa Tahribatı

Antalya Isparta Burdur Denizli Kaş Platformu Belek’te bir otelin 1. derece sit alanı olan bir bölgede hukuka aykırı olarak inşaat yaparak doğayı tahrip ettiğini ileri sürdü.

Antalya Isparta Burdur Denizli Kaş Platformu bir açıklama yaparak Belek’te yapılmakta olan bir inşaatın Türkiye’nin imza koyduğu uluslararası sözleşmelere aykırı olarak doğayı tahrip ettiğini bildirdi.

Nesli tehlike altındaki türleri koruyan Bern Sözleşmesi’ne göre koruma altında olan Beşgöz Deresi’nin bir bölümü 1. derece doğal sit alanı, denize aktığı bölge ise caretta carettaların üreme alanı olan Belek sahili.

Platformun verdiği bilgilere göre, 12 gündür yürütmeyi durdurma kararı verilmiş olmasına rağmen Titanik Oteli inşaatı durdurmayarak bu alanı tahrip ediyor. Denize ulaşım için dereyi doldurarak yol açıyor ve kıyıda iskele ve restoranlar yapmak için inşaatları sürdürüyor.

İnşaatı durdurma

Belek’teki inşaat platformun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na inşaat çalışmalarıyla ilgili dilekçe yazarak yürütmeyi duruma kararını iletmesine ve bunun üzerine bilginin Serik Kaymakamlığı’na ve Kadriye Belediyesi’ne ulaştırılmasına rağmen sürüyor.

Platform Antalya ve Serik Cumhuriyet Savcılığı, Antalya Valiliği, Serik Kaymakamlığı, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Genel Müdürlüğü, Serik ve Belek Jandarma Komutanlığı ve DSİ Bölge Müdürlüğü’ne yürütmeyi durdurma kararını uygulaması yönünde çağrıda bulundu. Platformun ifadesine göre, Serik Kaymakamlığı yürütmeyi durdurma kararının uygulandığını söylemesine rağmen, fotoğrafladıkları durum farklı bir tablo gösteriyor.

Sürecin gelişimi

Titanic Otel İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş, 1122 sayılı parselin bitişiğinde bulunan Kumköy Beşgöz Deresi mevkiinde deniz kaplumbağalarının (Caretta-Caretta) üreme alanı ve 1. derece doğal sit alanında kalan ve 1503 sayılı parselin denize ulaşımını sağlamak amacıyla Orman Bölge Müdürlüğü’nden 29 yıllığına tahsis almıştı.

Antalya Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu  14 Şubat 2013 tarih ve 285 sayılı kararı ile ormandan tahsisli alanla ilgili projeyi onayladı. Royal Turizm A.Ş. konuyla ilgili olarak Orman Genel Müdürlüğü ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine idare mahkemesine dava açtı. Antalya 1. İdare Mahkemesi 10 Mayıs 2013 tarih ve Esas No: 2013/467 sayılı kararı ile telafisi güç ve imkansız zararların doğmaması için Antalya Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonu’nun kararı ile ilgili yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Orman Genel Müdürlüğü aleyhine açılan davada da aynı gerekçelerle, Antalya 3. İdare Mahkemesi 8 Mayıs 2013 tarih ve Esas No: 2013/569 sayılı kararıyla yürütmeyi durdurmaya hükmetti.

Etiketler

Bir yanıt yazın