Sit Alanına Cami Yapacaklar

Başbakan Erdoğan'ın Çamlıca Tepesi'ne cami yapma fikrine karşı Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Kahraman, "Çamlıca Tepesi'nin sit özelliği kaldırılmadan cami yapılamaz" diyor.

1. Derece sit alanı olan Çamlıca Tepesi’ne cami inşa etmek mümkün mü?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çamlıca Tepesi’ne tüm İstanbul’dan görülecek bir cami yapmayı planladıklarını açıklamıştı.

Erdoğan, Çamlıca Tepesi’nde bulunan televizyon kulesinin yanındaki 15 bin metrekare alan üzerine yapılacak cami projesine iki ay içinde başlanacağını söyledi.

“Sit özelliği kalkmadan cami olmaz”

TMMOB’a bağlı Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman, 1. derece doğal sit alanı olan Çamlıca Tepesi’ne cami yapmanın mümkün olmadığını bunun için sit özelliğini değiştirmek gerektiğini söyledi.

“Hukuki olarak doğal sit alanı herhangi bir yapı inşa edilemez. Eskiden böyle bir durumda Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Koruma Kurulu karar veriyordu. Ancak çıkartılan kanun hükmünde kararname ile artık bu kararı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı tabiat komisyonu veriyor.

“Şimdi bu komisyon Çamlıca’nın 1.doğal sit alanı olma özelliğini kaldıracak ki oraya cami yapılabilsin. Böyle durumlara daha önce de rastladık. Sit özellikleri yapılaşma için kaldırılıyor. Ayrıca ortada bir plan da yok.

Kent merkezinde olmayan bir yerin camiye ne kadar ihtiyacı var?”

Kahraman, sadece cami yapmak için bir bölgenin sit alanı özelliğinin kaldırılmasının kabul edilemez olduğunu belirterek sit alanı özelliği kaybolduktan sonra Çamlıca Tepesi’nin farkı yapılaşmalara açılmasına meşruiyet sağlanacağını söyledi.

Etiketler

Bir yanıt yazın