Şişli Saat Kulesi Yenilendi

Şişli Saat Kulesi, İstanbul İl Özel İdaresi tarafından yenilendi.

Şişli Etfal Hastanesi’nin bahçesinde yıllardır bakım bekleyen 104 yıllık kulede geçtiğimiz yıl başlayan restorasyon çalışmaları tamamlandı.

Yaklaşık 20 metre yüksekliğindeki kare planlı kulenin saat düzeneğinin tamamen çürüdüğü ve yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı bir dönemde restorasyonla imdadına yetişen İl Özel İdaresi, temel ve kule bölümündeki güçlendirme çalışmalarını tamamladı.

Yenileme kapsamında kule bölümünde; tüm ahşap doğramalar sökülerek aslına uygun olarak yapıldı. Demir merdivenler temizlenerek özelliğini yitirmiş parçaları yenilendi. Zamanın aynası saatleri onarıldı. Balkon kısmında betonarme tabliyesi yenilendi ve dış cephede bulunan mermer süsleme elemanları temizlendi. Yine hasar görmüş çini panolar da onarıldı.

Kulenin Parçası Mescitte Yenilendi

Mescidin de restorasyonunu tamamlayan İl Özel İdaresi, mescidin özgün döşemelerini onararak üzerine sökülebilir ahşap döşeme yaptı. Mescidin saçak altlarındaki ahşapların onarılması, ısı ve su yalıtımının yapılması, çatı kiremitlerinin yenilenmesi gibi çalışmaları yaptı. Kırmızı tuğla ve beyaz mermer ağırlığının hakim olduğu kulenin komşusu bu mütevazi küçük mescitte geçirdiği yenilenme süreciyle artık daha huzurlu.

Ecdat Hatırası

II. Abdülhamit tarafından o zamanki ismi ‘Hamidiye’ olan Şişli Etfal Hastanesi’nin bahçesine 1907’de inşa edilen kule, İtalyan mimar R. D’Aronco’ya ait. Mühendishane-i Hümayun hocalarından Mahmut Şükrü Bey gözetiminde yapılan tarihi yapı II. Abdülhamit’in hatırası olarak gelecek nesillere miras kalacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın