Sis Ağı ile Su Toplamak

Birçok çay türüne ve çarpıcı manzaraya ev sahipliği yapan büyük bir tarım alanı olan Doğu Nepal'in Ilam bölgesinde bulunan bir sulama rezervuarı ve SPA Margot Krasojević Architects tarafından tasarlanmış.

Projede yer alan, açık hava SPA’sı ve sağlıklı yaşam tesisi ile sulama rezervuarının, bölgenin doğası ile uyum içinde olması bekleniyordu. Subtropikal enlemde bulunan Nepal’in Ilam bölgesinin, farklı yüksekliklerde farklı iklimlere ev sahipliği yaptığı ve yüksek nem oranının sis oluşumuna yol açtığı biliniyor. Bu özellikleri nedeniyle projede doğayı korurken su toplamak için bir sis ağı önerilmiş.

Ayrıca bu alanda birçok hidroterapi sağlık tesisi bulunuyor.

Doğu Nepal’de bulunan proje günde ortalama 3-5 bin litre filtrelenmiş su üretebilecek.

Su dağıtım şebekesi güneş pompaları, borular, vanalar ve bir dizi rezervuar ve boru kesişiminden oluşuyor. Bu ağ, asılı polipropilen sis ağlarını filtrelere, rezervuara ve havuzlara bağlıyor.

Yoğuşma veya çiğ toplama uygulaması eski bir gelenek. Örneğin, stipagrostis sabulicola isimli bir bitkiden her gün toplanan nem damlacıkları doğada hayatta kalmaya çalışanlar tarafından kullanılıyor. Namib çölünde doğal sulamada kullanılıyor.

İnka halkının da bu doğal özellikten faydalandığı biliniyor. Ağaçların altındaki çiy ve yoğuşmayı toplamak için rezervuar olarak kovalar kullandılar. Güney İngiltere’deki çiy göletleri, Ukrayna’daki taş yığınları ve Lanzarote’deki volkanik taşlar, sudan yararlanmak için sis ve çiyleri yakalamak için kullanılmış.

SPA’nın üç ana bölümü var: bina çerçevesi, sis ağlarını destekleyen asma iskele ve filtrelenmiş sis suyunu toplayan depolar. Hepsi birlikte SPA havuzu, sulama ve içme suyu temini için daha büyük bir rezervuar oluşturuyorlar.

Sis ağları zigzag şeklinde dokunuyor. Bu örgü rüzgar yönüne bağlı olarak çoğu su damlacıklarını yakalıyor. Ağlar maksimum verimlilik elde etmek için rüzgar tarafından taşınan hareketli sisin kesilmesi için sağlamca dikiliyor. Milyonlarca su damlacıklarından oluşan sis, ağ tarafından engelleniyor ve toplama oluğuna damlıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın