Silüete Hançer gibi Yorum

İstanbul’un silüetine hançer gibi saptanan ‘OnaltıDokuz’ kuleleri için İstanbul 4. İdare Mahkemesi tarafından aralık ayında alınan ‘silüeti bozan katların yıkılması’ kararını Büyükşehir Belediyesi uygulamıyor.

Oysa kararın 30 gün içinde uygulanması kanunen zorunlu. Belediyenin gerekçesi ise; “Mahkeme kararında binaların tarihi silüeti bozan kısmının belirtilmediği”, bu nedenle de kararın yıkım anlamına gelmediği… İnşaatı gerçekleştiren Astay Gayrimenkul İnşaat, belediyeyle aynı görüşte. İnşaatın Sahibi Mesut Toprak da daha önce yaptığı bir açıklamada; “Yıkım için büyük bir fatura çıkacağı aşikar. Belediyenin bu işe ayırabileceği böyle bir kaynağı yok. Bir orta yol bulunur” demişti.

Tarihi Yarımada’nın silüet görüntüsünü bozduğu, Dünya Mirası Alanı koruma ilkeleriyle uyuşmadığı gerekçesiyle, gökdelenlerin uygulama imar planları ile yapı ruhsatını iptal eden İstanbul 4. İdare Mahkemesi, aralık ayında verdiği kararla tarihi siluete etki eden katların yıkılmasına karar vermişti. Karara, İstanbul Büyükşehir Belediyesi itiraz etmişti. Başbakan Erdoğan da geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamada; İstanbul’un silüetinin bozulmasından “rahatsız olduğunu” ifade etmişti.

MAHKEME KARARI YIKIMI GEREKTİRİYOR

Gökdelenler daha yapılmadan, sürece müdahil olan isimlerden birisi Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Muhcu, mahkeme kararının kanunen uygulanması gerektiğini vurguluyor. “Yıkım için mahkeme kararı olması yeterlidir” diyen Muhcu; Büyükşehir ve Zeytinburnu Belediyelerinin teknik detayları bahane ederek süreci tavsattığını ve yargı kararlarını geçersiz kılmaya çalıştığını söyledi.

2008 yılında inşaat başlamadan projenin tarihi silüete ve çevreye vereceği zararları hazırladıkları raporla Başbakan Erdoğan’a, çeşitli bakanlıklara, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına ve Zeytinburnu Belediyesine sunduklarını hatırlatan Muhcu; “Başbakan Erdoğan, sanki süreçten haberdar değilmiş gibi bu binalardan rahatsızlık duyduğu yönünde açıklamalar yapmıştı. Daha sonra yargı yıkım kararı verdi. Yargı kararının yerine getirilmemesi için hiçbir gerekçe söz konusu değildir. Başbakanın kararın uygulanması için hiçbir çabasına da tanık olmadık. Bu nedenle işin asıl sorumlulardandır Başbakan Erdoğan.” diye konuştu.

Konuyla ilgili görüşlerini almak için aradığımız Astay Gayrimenkul İnşaat’tan bir yetkili ise; yeni açıklama yapmayacaklarını belirtirken; “Mahkeme kararında yıkım söz konusu değil” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın