Şilili Mimar Mále Uribe, Lityum Çıkarımında Atılan Tuzu Kullanarak Bir Duvar Resmi Tasarladı

Şilili Mimar Mále Uribe, Lityum Çıkarımında Atılan Tuzu Kullanarak Bir Duvar Resmi Tasarladı

Şilili mimar Mále Uribe, ülkenin Atacama Çölü’nde bulunan lityum madenlerinden çıkarılan atık tuzu kullanarak tasarladığı eserlerin yer aldığı Salt Imaginaries isimli bir sergi açtı.

Santiago’da açılan sergi ile mimar, Atacama Çölü’nde lityum çıkarımı sırasında üretilen tuz atığına dikkat çekmeyi ve bu malzemenin değerini yeniden düşündürmeyi amaçlamış.

Serginin merkezinde, lityum içeren yeraltı tuzlu suyunun minerali çıkarmak için buharlaşma havuzlarına yerleştirilmesiyle oluşan atık ürün olan tuzdan yapılmış 3,5 metre uzunluğunda bir duvar resmi yer alıyor.

Advanced Technology Laboratory for Mining ile işbirliği içinde üretilen duvar resmi, 3,5 metrelik bir panele yerleştirilmiş 800 adet köşeli karodan oluşturulmuş.

Serginin merkezinde, Uribe’nin bir aylık bir süre içinde kristalleşmek üzere Şili lityum havuzlarına daldırdığı dokuz adet koni şeklindeki modülden oluşan bir totem bulunuyor.

Sarı bir duvara yerleştirilen bir panelde ise, Şili’nin en büyük tuz yatağı olan Salar de Atacama’nın lityum havuzlarından alınan 24 tuz kayası örneği sergileniyor.

Mimar, çalışmalarının bir tasarım malzemesi olarak tuzun çok yönlülüğünü göstereceğini ve atılan malzemelerin değerini vurgulayacağını umuyor.

Uribe daha önce Londra’daki Design Museum’da tuz odaklı bir enstalasyon tasarlamış.

Etiketler

Bir yanıt yazın