Şili’de Uçurumun Kenarında Bir Ev

Mimarlar Santiago Valdivieso ve Stefano Rolla tarafından tasarlanan Şili'deki bu evde, sürgülü çıtalı ahşap işçiliğinin arkasına harici bir yürüyüş yolu ve şeffaf yaşam alanı gizlenmiş.

Rolla ve Valdivieso, Şili’nin orta kesiminde, Pasifik Okyanusu’na doğru uzanan bir kol olan Punta Pite’deki Engawa Evi’ni tamamladı. Mimarlar projenin “iki küçük koy arasındaki kayalık ve bir uçurumun kenarında” yer aldığını belirtiyor.

Engawa Evi olarak adlandırılan bina, bir uçuruma doğru eğimli olarak uzanan cam ve siyah çelik hacimden oluşuyor. Evin üç tarafını çevreleyen Şili ahşabından yapılmış sürgülü, çıtalı kapılar konut sakinlerine mahremiyet ve doğal ışık seçeneği sunuyor.

Camlı yapı ile çıtalı ahşap arasındaki koridor, tipik olarak Japon mimarisinde bulunan Engawa* tekniğinden esinlendiği için eve bu isim verilmiş. Zeminle de eşleşen çıtalı ahşap işçiliği, evin tek bir ahşap kutuymuş gibi görünmesini sağlamış.

Tasarımcılar, evin kuzey tarafına okyanusa bakacak şekilde bir açık plan oturma odası, mutfak ve yemek odası yerleştirmişler. Mutfak ile yemek ve oturma odası arasında siyah bir odun sobası asılırken diğer mobilyalar da camlı duvarları boş bırakmak için benzer şekilde zeminin ortasına yerleştirilmiş.

Beyaz boyalı çam ahşap zeminler, ahşap verandanın sıcaklığıyla tezat oluşturarak üç yatak odası ve banyoyu içeren ana hacim boyunca uzanmış.

Engawa’ya entegre edilmiş siyah çelik bir merdiven ile kuzey tarafındaki bir çıkmadan evin çatı terasına ulaşılıyor. Mülkün dış cephesindeki bir başka taş merdiven ile teras ve yüzme havuzunun bulunduğu hacmin alt katına iniliyor.

Engawa Evi, doğal ortamdan en iyi şekilde yararlanmak için tasarlanmış ve yakın zamanda tamamlanmış bir dizi Şili evinden biri.

*Engawa, Japon evinin çevresindeki dış koridor. Bunlar geleneksel Shoji ile dış panjurların arasındaki ayırıcı koridorlar. Dış kepenkler kapatıldığında evin içerisine dahil olurlar, açık olduğunda ise evin etrafındaki veranda şeklindedir.

Etiketler

1 Yorum

  • Ali Enes Demirbaş says:

    keşke ülkemizde de ahşap malzemeyi modern yapı malzemeleri ile özellikle de çelik ile uyumunun hat safhada olduğu bu tip projeler görebilsek.
    Altında bir fikri olan ve bir amacı gerçekleştirmek için var olan…

Bir yanıt yazın