Şili’de Uçurum Kenarına Bir Ev

WMR Arquitectos, Matanzas, Şili'de denize bakan yamaca ahşap bir ev tasarladı.

Casa Ladera olarak bilinen bu 198 metrekarelik konut, Şili’nin merkezi sahilinde, yüksek uçurumları ve rüzgarlı iklimiyle bilinen La Vega de Pupuya’da 2022 yılında tamamlanmış.

Casa Ladera, çoğu komşu evin aksine uçurumun üzerine oturmaktan ziyade, Şili’nin güney yüzündeki 45 derecelik bir eğime tutunarak okyanus ve vadide engelsiz bir görüş elde etmeyi amaçlıyor, aynı zamanda evi rüzgardan koruyor.

Santiago merkezli WMR Arquitectos, evi tasarımı uyum sağlamak için doğal araziye adapte etmek yerine, toprağı tasarıma göre konumlandırmış.

Ev boyunca dikey şeritler halinde uzanan büyük taşıyıcı elemanlar bulunuyor. Daha küçük doğal çam elemanları profilleri oluşturuyor ve cepheye tekrar ekleniyor, aynı zamanda sıcak bir iç mekan yaratıyor.

Ev, arsadan aşağıya doğru kademelenmiş bir büyük merdiven gibi işlev görüyor. Eve ana erişim, uçurumun tepesinden aşağı yürüyerek, üçüncü kattan yapılıyor. Bu katta ikincil bir yatak odası ve banyo bulunuyor. Küçük bir merkezi merdiven, bir yatak odası, banyo ve TV odası içeren köşeli dördüncü kata çıkıyor. Girişten aşağı adım atıldığında, mutfak, yemek ve oturma odaları yer alıyor. Bir teras, zemin katın üçte birinden fazlasını kaplayarak güneybatı tarafını sarıyor.

Ev dışındaki veranda, oturma alanını, şömineyi, sıcak küveti ve bahçeyi barındırıyor. En alt katman, özel bir teras ve hizmet alanlarına sahip olan ana süiti içeriyor.

Aşırı eğim nedeniyle, iç mekanların bir tarafında çift yükseklikte, diğer tarafında tek yükseklikte birçok alan bulunuyor. WMR Arquitectos, evin konumunu projenin en büyük zorluğu ve en büyük başarısı olarak belirtiyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın