Şili’de Orta Avludan Aydınlatılan Bir Ahşap Kulübe

Şili merkezli mimarlık ofisi SAA tarafından Diego Alvarellos ile işbirliği içinde 2020 yılında tamamlanan proje, Şili'nin güneyindeki bir doğal rezerv alanı olan Huilo Huilo'da bulunuyor. 109 metrekarelik ahşap kulübede üç yatak odası yer alıyor.

Kulübenin içinde tasarlanan merkezi avlu sayesinde, yapıyı çevreleyen herhangi bir ağaç kesilmeden iç mekanların doğal ışık alması sağlanmış.

Tasarım süreci, ahşap yapı mantığı ve arsanın uzak durumu göz önüne alınarak ilerlemiş.

Yapı, yerel marangozlar tarafından tamamen analog bir süreçte ve karmaşık lojistikle inşa edilmiş.

Kulübe bir ormanın içinde, yüksekliği 25 metreye kadar ulaşabilen ağaçların arasında yer alacağından ofis, çevredeki ormanı tahrip etmeden yapıya doğal ışık getirecek bir çözüm tasarlamaya çalışmış.

Bu ekibi, pencerelerin çoğunun bir iç avluya baktığı bir tasarım geliştirmeye yönlendirmiş.

Kulübenin girişi doğrudan avluya bakan güney yönünden planlanmış. Evin tüm sirkülasyonu bu ışıklı açıklığın etrafında düzenlenmiş.

Evin batı tarafında, birleşik mutfak ve yemek alanı içeren ortak alanlar ve ayrı bir oturma odası yer alıyor. İç mekanların tamamı yerel kaynaklı ahşapla tamamlanmış ve çevredeki ormanla süreklilik duygusu yaratılmış.

Mimarlık ofisi, yatak odalarına giden koridorda, kuzeye baktığı için bol güneş ışığı alan küçük bir teras oluşturmuş. Alanın sarp topografyası nedeniyle, teras çevredeki ağaçlara göre yüksek bir seviyede konumlanmış.

Kare planlı yapının doğu tarafında bir koridor boyunca üç yatak odası sıralanmış. Evin dışı, mimarların kışın olası düşen dallara karşı dayanıklılıkları için seçildiğini açıkladığı sert ahşap kalaslarla kaplanmış.

Ofis çatıyı saçak çıkıntısı olmadan inşa etmiş ve bu da kulübeye tek bir malzeme ile kaplanmış güçlendirilmiş heykelsi bir form kazandırmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın