Şili’de İçinde Ağaç Büyüyen Bir Konut

Smiljan Radić'in Şili'deki bir milli parkın yakınında tasarladığı konut, ahşap güverte üzerinde yerleştirilmiş iki siyah prizmatik hacimden oluşuyor.

Prism House + Terrace Room, Conguillío Ulusal Parkı’nın yakınında, eğimli bir arazinin üzerinde, kazıklı, ahşap bir güverte üzerine inşa edilmiş. Yapı, yakınlardaki Llaima Yanardağı’nın önceki patlamasından kalan sönmüş lav nehrinin manzarasına sahip.

184 metrekarelik konut, mimar Radić’in önceki projelerinden birinde kullandığı ve Japon mimar Kazuo Shinohara’nın 1974’te tamamladığı Prism House çalışmasında görülen geometrik yapıya benzer şekilde iki farklı hacim olarak tasarlanmış.

Yapılardan “Room” olarak belirtilen üçgen çatılı, “Prism House” ismiyle adlandırılan ise tek eğimli olarak tasarlanmış.

Instapanel olarak bilinen oluklu siyah metal çatı kaplama panelleri, Prism House’un eğimli çatısını ve iki duvarını kaplarken, arka duvarda cam kullanılmış. Yapının içerisinde banyolu iki yatak odası bulunuyor. Mimar Prism House’un tasarımını Shinohara’nın çalışmasına ait az sayıda dökümantasyon ve birkaç mimari fotoğraftan yararlanarak tamamlamış. Sonuç olarak, Şili’deki mülkün tasarımını biraz değiştirerek uzun kenarın uzunluğunu yapısal enine kesite uyacak şekilde 10,8 metreden 7,2 metreye düşürmüş.

Terrace Room’un eğimli çatısında da siyah paneller kullanılmış, zemin kattaki oturma alanının etrafı ise camdan duvarlar ile çevrelenmiş. Mimar konutun bu bölümünde ise daha önce Chiloe’de galvanizli çelik taban ve kırmızı tenteli bir çatı şeklinde tasarladığı başka bir projeden esinlenmiş. Terrace Room’daki kırmızı kumaştan koltuk gibi iç kısımdaki kırmızı dekor kullanımında da bu esinlenme kendini gösteriyor.

Terrace Room’un alt katı geniş manzaraya sahip açık bir plana sahip, yapının ikinci katında üçgen çatının karşılıklı kenarlarına yerleştirilmiş üç yatak bulunuyor. Her iki kenara ayrı bir merdivenle ile erişilebiliyor. Alanda basit malzemeler kullanılmış; çatının iç kısmı açıkta bırakılmış, duvarlar ve zemin karartılmış Oregon çam ağacı ile kaplanmış. Bu kaplama malzemesi, iki hacim arasında uzanan ve içinden bir ağaç geçen güverteye de uyum sağlamış.

Etiketler

Bir yanıt yazın