Şikago’da Akıllı Kentsel Altyapı Modeli Hayata Geçiyor

Şikago Mimarlık Vakfı (CAF) akıllı kentsel altyapı modelini halka açtı.

CAF, hazırladığı Şikago kent merkezi modelini, kente dair bilgilerin görünür kılındığı bir çalışmaya dönüştürdü. Daniel Burnham’s Railway Exchange binasında sergilenen, Twitter üzerinden ve demografik verilerden elde edilen bilgilerle donatılan model ile belediye yönetiminin, tasarımcıların da katılımıyla halkı kentiyle buluşturan daha akıllı bir altyapı oluşturmak hedefleniyor.

Ziyaretçileri, lobinin merdivenlerinden inince modelden önce Şikago Panosu karşılıyor. Bu dijital pano sayesinde şehirdeki otobüs ve tren varış saatleri, bisiklet kiralama sisteminde bisikletlerin uygunluğu, ısı haritası, GSYH ve tüketici fiyatları endeksi gibi güncel verilere eşzamanlı ulaşılabiliyor.

Şehrin bölgesel verilerini Google Earth ile birleştiren ve aranılan mahalleyi daha ayrıntılı kavramaya yarayan interaktif görüntüler de mevcut. Adres girildiği takdirde çıkan bölge verileri sayesinde şehir sakinleri, parsel bilgilerine ve çevre mahallelerin sınırlarını gösteren verilere ulaşabiliyorlar.

Ayrıca Şikago modeli aydınlatmasında kullanılan renk ve animasyon öğeleri sayesinde mevcut verileri görselleştirmekte de başarılı olunmuş. Dokunmatik ekranlar sayesinde ziyaretçiler, binaların 3 boyutlu görüntülerine erişebiliyorlar.

Modelin batısında bulunan arka planda ise şehir merkezindeki her bir yapı inşa edildiği tarihe göre renk kodlaması sayesinde ayrıştırılarak gösterilmiş. En eskiler için sarı, 1900-1945 yılları arasında inşa edilenler için mavi, 1946-1979 yılları arası için turuncu, 1980-2014 yılları arasındakiler için kırmızı kullanılmış. Serginin şüphesiz en çarpıcı noktası olan bu perde, ziyaretçilere şehrin inşa sürecini ve yıkım sonrası yeniden inşa edilen yapıları görsel olarak tanıma imkanı sağlıyor.

Şikago Üniversitesi ve Argonne Milli Kütüphanesi’nin ortaklığıyla oluşturulmuş “Array of Things” isimli proje kentsel peyzaja dair gerçekleştirilen ilk dijital kalıcı altyapı bilgi kaynağı olarak nitelendiriliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın