Sıcak İklimli Kentlerde Yaşamı Kolaylaştıran Bir Gölgelik

Arizona'da tasarlanan gölgelik, yaz aylarında sokaklarda sıcağın etkisini azaltmayı hedefliyor.

Blank Studio Design + Architecture tarafından tasarlanan proje, Phoenix’in çöl iklimi taşıyan kenti Arizona’daki sokakları, yaz aylarında konforlu kamusal koridorlara dönüştürmeyi planlıyor. Ekip, asfalt yerine yoğun floralı bir zemin koyarak araçsız yollar öneriyor.

Ana yollar buluta benzer lifli gölgeliklerle kaplanarak güneş ışığının yoğun etkisi azaltılacak. Gölgelikler, Meksika’daki agave familyasından sisal bitkisinden yapılma kalın ipliklerinden tasarlandı. Sıcak renkli malzeme hem hafif hem sabit hem de yaşlandıkça değiştirilebilir olması önemli bir unsur.

Proje kapsamında sokaklar araçlardan arındırılıp yayalaştırılarak kafeler, marketler, oyun alanları, heykel bahçeleri gibi kentsel hizmetlere ayrılacak. Yağmur suları, kurulan yağmur suyu hendeklerinde yeniden kullanılmak üzere toplanacak. Binaların atık suları ise çevredeki peyzajın sulanması için kullanılacak. Tüm bu uygulamalar ile nehir kıyısındaki habitatların canlandırılması, kent yaban hayatının da kök salması bekleniyor.

Proje, Phoenix’te seçilecek bir alanda, bölgenin geleceğini hedef alan bir tasarım geliştirilmesi amacıyla açılan AIA Phoenix Metro 2016 yarışmasında birincilik ödülünü almıştı.

Etiketler

Bir yanıt yazın