Sibirya Gezi Güzergahında Sıcak Mola Noktaları

Trans-Sibirya Mola Yeri Yarışması projeleri, soğuk çevre ile etkileşime geçen yapılar sunuyor.

Bee Breeders tarafından düzenlenen Trans-Sibirya Mola Yeri Yarışması sonuçlandı. 9.289 kilometrelik Trans- Sibirya Demiryolu, Moskova’yı Rusya’nın doğusundaki uzak şehirlere bağlıyor. Yarışmada, güzergah üzerindeki herhangi bir noktada, dünyanın en önemli gezi rotalarından birini oluşturan demiryolu ağının tarihi ve kimliği ile uyumlu mola istasyonlarının tasarlanması bekleniyordu.

Birincilik ödülü; Kamvari Mimarlık tarafından zarif, yerel geleneklerden ve malzemelerden ilham alınarak tasarlanan mola yerine verildi. Projedeki güçlü geometrik formlar Rusya’nın sade arazisinde çarpıcı bir ögeye dönüşüyor. 

Jüri proje hakkında, “Kazanan proje mimarlığının geleneksel formunun ve demiryolunun doğal dinamiklerinin eşsiz bir kombinasyonu olması sebebiyle öne çıkıyor,” yorumunda bulundu.

Jacopo Abbate ve Matrina Mitrovic tarafından tasarlanan arazi ile ilişkili, ahşap bir şömineden ilham alan proje ise ikincilik ödülünü kazandı. Merkezinde şömine yer alan mola yeri, seyahat edenlere aydınlık ve sıcak bir ortam sağlıyor. Aynı zamanda bu şömine, bina için yapısal bir eleman olarak karşımıza çıkıyor.

Jüri projeyle ilgili, “Bu geniş şömine samimi bir karşılama sunuyor. Sahip olduğu farklı görüntüsü mola yerine Tans-Sibirya demiryolu güzergahında anında farkedilecek eşsiz bir özellik sağlıyor.” yorumunda bulundu.

Üçüncülük ödülü Anamorphosis isimli projeye verildi. Bu çalışma aynalı yüzeyiyle yapıyı çevresiyle bütünleştiriyor.

Pavyon tamamiyle düzgün olmayan bir daire şeklinde ve sınırlar farklı fonksiyonları iç mekanda barındıracak şekilde genişliyor. Mekanın sahip olduğu panoramik görünüm turistlerin kente uyum sağlamasına imkan veriyor. Aynı zamanda bu pavyon tamamen aynı biçimde Moskova, Kazan veya Ulanbatur’a da yerleştirilebilir ve çevresini yansıtması sebebiyle tamamen farklı bir görünüm oluşturabilir.

Jüri: “Bu proje sahip olduğu ikili yapıyla ön plana çıktı. Etkileyici tasarımı ile göze çarpan tasarım aynı zamanda çevresindeki dünyayı da yansıtıyor” yorumunda bulundu.

Etiketler

Bir yanıt yazın