Shigeru Ban’dan Afet Sonrası Barınma Sorununa Yaratıcı Çözümler

ArkiPARC'ın başlamasına sayılı günler kala, etkinlikler şekillenmeye özel konuşmacılar belli olmaya başladı.

Bogota’nın efsane belediye başkanı Enrique Peñalosa’nın ardından, Japon mimar Shigeru Ban da ArkiPARC’a özel konuşmacı olarak katılacak.

Ban, afet sonrası barınma sorununa getirdiği yenilikçi yaklaşımları ile tanınıyor. Özellikle geri dönüştürülmüş kağıt tüpten yaptığı evler, afetzedeler, mülteciler için düşük maliyetli, hızlı ve etkin bir şekilde barınma imkanı sağlıyor.

Ban, yaklaşık 30 senedir sürdürdüğü bu çalışmalarından dolayı Time dergisi tarafından 21. yy’ın yaratıcı kişileri arasında gösteriliyor. Shigeru Ban’ın bu konudaki vizyonu başta deprem sonrası hızlı bir yenileme sürecine giren Van ve Türkiye’nin diğer bütün şehirleri için çok önemli.

Türkiye’de de Çalışmaları Oldu

1999’daki Marmara Depremi’nin ardından Türkiye’ye gelerek Kaynaşlı’da depremzedeler için barınma yerleri yapmıştı. 10,6 cm çapında 4 mm kalınlığındaki kağıt tüplerden yapılan evler 3×6 m’lik bir alana oturuyordu.

Kobe, Hindistan, Sri Lanka gibi yerlerde de uygulanan bu evlerin her biri yaklaşık 2.000 Dolar’a mal oluyor, evlerin ömrü ise 2 sene. Üzerine vernik sürüldüğü zaman ömrü daha da uzatılabiliyor.

Ban’ın Güncel Çalışmaları

Afet sonrası barınma sorununa kafa yoran Ban’ın güncel çalışmaları da yok değil. Fransa’nın Metz şehrinde 2010 yılında tamamlanan The Centre Pompidou, ahşap çatı işçiliği ile dikkat çekiyor.

ArkiPARC ile ilgili güncel gelişmeleri www.arkiparc.com adresinden takip edebilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın