Shigeru Ban Nepal’de Depremzedeler İçin Çalışacak

Pritzker ödüllü mimar Shigeru Ban, Nepal'de yaşanan depremin ardından bölgenin iyileştirilmesi için çalışmalara başladı.

Shigeru Ban Architects, Nepal’de 25 Nisan’da yaşanan depremin ardından depremzedelere konut, acil durum barınağı ve diğer toplumsal faaliyetlerin sürdürülebileceği mekanlar yaratılması için Voluntary Architects Network (Gönüllü Mimarlar Ağı) ile çalışmalara başladı. Üç aşamalı kurgulanan planın bir parçası olarak Shigeru Ban ilk etapta plastik bölmelerden oluşturacakları acil barınakları bölgeye gönderecek. Birkaç ay sonra yerel mimarlar ve öğrencilerle birlikte Nepal’de mevcut olan malzemeleri kullanarak geçici konutlar inşa edecek. Planın üçüncü aşamasında ise kalıcı konut alanlarının oluşturulması için geniş kapsamlı bir yenileme planı yapılacak.

Shigeru Ban, 2013’te TED Talks kapsamında yaptığı sunumunda, mimarların genellikle devlet, geliştiriciler gibi parası ve gücü olan ayrıcalıklı gruplar için çalıştığını ve toplumu ihmal ettiğini belirterek doğal afet alanlarında çalışma yapmaya bu sebeple karar verdiğini söylüyor. İlk barınak projesini 1994’te Ruanda’da gerçekleştiren Ban, hala çeşitli afet alanlarında kolayca inşa edilebilir ve sökülebilir, düşük maliyetli, geçici-hafif yapıların tasarlanması için çalışmaya devam ediyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın