Shigeru Ban, Kenya’daki Binlerce Mülteci İçin Konut Tasarlayacak

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Kenya’daki Kalobeyei Mülteci Kampı’nda yapılacak yirmi bine yakın konutun tasarımı için Pritzker Ödüllü mimar Shigeru Ban ile anlaştı.

2015 yılında oluşturulan yerleşmedeki mevcut birimler yaklaşık kırk beş bin kişiye barınma alanı sağlıyor olsa da, mültecilerin gelmeye devam ediyor oluşu ile bu sayıda büyük artışlar bekleniyor. Geçtiğimiz yıl on yedi binden fazla mültecinin yerleşmiş olduğu Kalobeyei’de yardım kuruluşlarının karşılaştığı zorluklar, Shigeru Ban’ı harekete geçiren şey olmuş.

Mimar, Kalobeyei’deki ziyareti boyunca mültecilerle buluştu ve yerinde incelemeler ile barınaklardaki ihtiyaçları saptamaya çalıştı. Yeni konutların inşaat hususunda az teknik bilgi gerektiren birimler olması ve konutlarda kolay tedarik edilebilen, çevre dostu malzemelerin kullanılmasına öncelik verdiğini belirten Ban, yerli halkın kullandığı yapı inşa tekniklerini öğrenmesinin ve kendi birikimlerini aktarabiliyor olmasının kendisi için büyük önem taşıdığını da sözlerine ekliyor.

Kariyeri boyunca İtalya, Nepal ve Türkiye gibi bir çok ülkede afetzede ve mültecilere barınak sağlayan projelerde yer almış olan Ban’ın tasarımları öncelikle yirmi barınak üzerinde test edilecek, başarılı olunması halinde de bu tasarımların mevcut barınakların yerini alması için çalışmalar başlayacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın