Shenzhen’deki Endüstriyel Kalıntıdan Kültür Merkezi: Kingway Bira Fabrikası

Çin'in Shenzhen kentindeki eski Kingway Bira Fabrikası, Urbanus tarafından bir kültür merkezine dönüştürüldü. Bu proje, eski endüstriyel binaları modern uzantılar ve sergi alanlarıyla bir araya getirerek endüstriyel mirası koruma ve çağdaş kullanımla birleştirme amacı güdüyor.

Çin’in Shenzhen kentindeki eski Kingway Bira Fabrikasının eski betonarme strüktürü, Urbanus tarafından bir kültür merkezine dönüştürüldü.

Shenzhen Special Economic Zone’un Luohu bölgesinde yer alan 11.600 metrekarelik alan, modern uzantılar ve hava yürüyüş yolları ile bir araya getirilmiş bir dizi eski endüstriyel yapı içeriyor.

Urbanus, Shenzhen’deki Kingway Bira Fabrikasını dönüştürdü.

Urbanus tarafından “endüstriyel kalıntı” olarak tanımlanan yenilenmiş binalar serisi, Kingway Brewery’nin eski kampüsünün önemli bir bölümünün yıkılmasından sonra geriye kalanlar.

Sergi olarak mekan” yaklaşımıyla hareket eden mimarlık ofisi, bu yapıların endüstriyel karakterini ortaya çıkarmaya ve vurgulamaya çalışmış, bazı alanları modern kullanımlar için güncellemiş, bazılarını ise olduğu gibi bırakmış.

Bira fabrikası şimdi bir kültür merkezine ev sahipliği yapıyor. Fotoğraf Hu Kangyu’ya ait.

Proje yöneticisi Haijun Zhang:

Orijinal bira fabrikasındaki pek çok bina ve yapı temsili nitelikte ve olağanüstü tarihi ve sosyal değere sahip. Endüstriyel binaların güçlü canlılığının günlük yaşam perspektifinde halka sunulabilmesi umuduyla, bunların işlevini ve estetik değerini mevcut bağlam altında keşfetmeye ve temsil etmeye çalıştık.

Proje, alanın endüstriyel estetiğini kutluyor.

Doğrusal alan, kamusal meydanlarla çevrili mevcut bir kaide üzerinde yükseltilmiş. Bu kaide Urbanus tarafından “oyulmuş” ve yeni bir sokak cephesi yaratırken yukarıdaki ayrı yapıları birleştiren bir bodrum oluşturulmuş.

Yukarıda, bira fabrikasının kalıntıları, sergi alanları, bir oditoryum, bir izleme platformu ve yeşil avlular ve bahçeler arasına dağılmış ofisler de dahil olmak üzere bir dizi çağdaş eklentiyi barındırmak için kullanılmış.

Bir oditoryum bulunmakta.

Baza, dış sergi alanları, temalı bahçeler ve kazılmış avlular, geçitler ve rekreasyon alanlarından oluşan bir iç mekan ile endüstriyel mimarilerin birleşik bir sergi platformu haline geliyor ve mekansal anlatılar dizisi oluşturuyor. Kaidenin doğu tarafındaki kapalı cephe, çeşitli mekânsal yönelimlere ve özelliklere sahip çeşitli girişlere sahip. Sonuç olarak 266 metre uzunluğunda bir cadde hayat buluyor.”

Şehir üzerinde bir manzara noktası var.

Güneyden girildiğinde ilk müdahale, yıkılmış bir su kulesinin yerini alan ve şehrin ve sanayi bölgesinin geri kalanının manzarasını sunan büyük bir seyir kulesi.

Alanın merkezinde, eski bir atık su havuzu ve havalandırma tankı, beton çerçevelerini ortaya çıkarmak için soyulmuş. Bunların üzerinde metal ve pişmiş toprak renkli seramik karolarla kaplanmış sergi alanları yer alıyor.

Bu iki sergi alanı arasında, eski bir çökeltme tankı, yükseltilmiş bir yürüyüş yolu ile sarılmış dairesel bir bahçeye dönüştürülmüş.

Kuzeyde, bira fabrikasının eski fermantasyon binası artık huni şeklindeki bir dizi metal formun altında çok amaçlı bir oditoryum ve bara ev sahipliği yapıyor.

Bu binanın çatısındaki büyük fermantasyon tanklarından üçü, merkezlerinde bir açık hava tiyatrosuna yer açmak için kaldırılmış.

Fermantasyon binasının yanında, fermantasyon tanklarından biri yan yatırılarak yaratıcı ofislerden oluşan bir blok oluşturulmuş ve bir köprü bira fabrikası alanını batıdaki bir alışveriş merkezine bağlıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın