Shenzhen Science & Technology Museum Açılıyor

Zaha Hadid Architects (ZHA) tarafından Çin'in Shenzhen şehrinde tasarlanan Shenzhen Science & Technology Museum, ziyaretçilerini ağırlamaya başlıyor.

Fotoğraflar: Virgile Simon Bertrand

Shenzhen şehrinin Guangming Bölgesi’nde yer alan ve Zaha Hadid Architects (ZHA) tarafından tasarlanan Shenzhen Science & Technology Museum ziyaretçilerine açılıyor.

Bilimsel çabaları, çığır açan araştırmaları ve teknolojinin gelecekteki olanaklarını sergileyen bu yeni kurum, bilimin gücünü ve geleceğimizi belirleyen teknolojik gelişmeleri keşfedecek.

Nüfusu 100 milyona yaklaşan ve dünyanın en büyük metropol bölgelerinden biri olan Greater Bay Area’da yer alan müze, bölgenin önde gelen ziyaretçi destinasyonlarından biri olarak tasarlanmış. Müze, teknoloji odaklı yenilikçilik potansiyelini görünür kılmayı hedefliyor.

Shenzhen’i küresel ölçekte yeni teknolojilerin geliştirilmesinde öncü bir merkez haline getiren yaratıcılığı yansıtan yapı, bölgedeki önde gelen teknoloji endüstrileri, üniversiteler, okullar ve araştırma merkezleriyle iş birliği içinde çalışacak.

Yapının batıya, park yönüne doğru uzanan kütlesi, peyzajla uyum içinde dinamik açık hava teraslarına dönüşüyor. Bu teraslar, merkezi atriyumu çevreleyen iç galerilerin işlevsel bir uzantısı olarak, şehir için yeni ve önemli bir kamusal alan yaratıyor.

Shenzhen Science & Technology Museum, 35.000 metrekarelik kalıcı ve geçici sergi salonlarının yanı sıra 6.000 metrekarelik etkileyici bir tiyatro ve sinema alanı sunuyor. Ayrıca, 5.400 metrekarelik araştırma laboratuvarları, eğitim birimleri ve bir inovasyon merkezi de müzenin içinde yer alıyor.

Bunlara ek olarak, 34.000 metrekarelik ziyaretçi hizmet alanları, depo, üretim ve bakım atölyeleri de yapının genel programını tamamlıyor.

Shenzhen’in yeni bilim merkezindeki birçok galeri, merkezi atriyumun zemininden ve duvarlarından çıkarak ziyaretçiyi karşılıyor. Bazı galeriler ise atriyumun geniş kamusal alanının etkileyici ölçeği ve mekansal yapısı üzerinde asılı duruyor. Her biri, müzenin birbirine bağlı alanları boyunca ziyaretçiyi sezgisel biçimde yönlendiren görsel ipuçları sunuyor.

Atriyumun sunduğu farklı bakış açıları ve malzeme çeşitliliği, her ziyaretçi için keşfe açılan heyecan verici bir başlangıç noktası oluşturuyor. Parka bakan geniş cam cephesiyle atriyum, iç ve dış mekân arasındaki sınırı yumuşatıyor. Doğal ışığı, manzaraları ve merak duygusunu yapının merkezine taşıyor.

Tasarım süreci, pasif çevre stratejileri doğrultusunda şekillendirilmiş. Shenzhen’in subtropikal iklimine ve konumuna bağlı olarak yıllık güneş ışınımı, sıcaklık, nem, hakim rüzgarlar, hava kalitesi ve diğer çevresel değişkenler dikkate alınmış.

Binanın formu, iç mekan dağılımı ve dış kabuğu, bu koşullarda en iyi performansı sağlamak amacıyla gelişmiş bilgisayar simülasyonlarıyla test edilmiş ve optimize edilmiş. Yapının yönelimi, parkın panoramik manzarasını koruyacak şekilde belirlenmiş. Aynı zamanda merkezi atriyumda güneş kaynaklı ısı kazanımını en aza indirecek biçimde tasarlanmış.

Ziyaretçilerin konforunu artırmak amacıyla, atriyumun cam cephesi doğrudan güneş ışığından korunacak şekilde tasarlanmış. Her katta yer alan teraslar, çevresel performansı iyileştirirken parka bakan korunaklı açık alanlar sunar. Bu alanlar, ziyaretçilere sergileri gezerken dinlenme ve düşünme imkanı sağlıyor.

Cephe tasarımında, doğrudan güneş ışığına ve hava koşullarına maruz kalmayı azaltan paslanmaz çelik panellerden oluşan bir sistem kullanılmış. Bu sistem, cephe ile dış duvarlar arasında havalandırmalı bir boşluk oluşturarak ısı kontrolüne katkı sunar. Aynı sistem, çatıda yer alan ve enerji üretimi sağlayan fotovoltaik panellere kadar uzanıyor.

Müzenin dış cephesinde, Çin’de büyük ölçekte ilk kez uygulanan çift renkli INCO teknolojisi kullanılmış. Elektrolit formülünün ve oksidasyon süresinin sürecinin kontrolüyle elde edilen ince oksit tabakası, yüzeye kendi kendini koruyan ve temizleyen bir özellik kazandırıyor.

Dijital ikiz uygulaması kapsamında BIM ve 3D tarama teknolojileriyle karmaşık yüzeyler milimetrik hassasiyetle modellenmiş ve robotik üretimle tasarıma uygun biçimde uygulanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın