Shenzhen Körfezi’ndeki Umumi Tuvalet Projesi

CCDI Group 21, Shenzhen Körfezi'ndeki Haifeng Spor Meydanı'nda bir umumi tuvalet projesi tasarladı. Bu yenilikçi tasarım, ziyaretçiler için gelişmiş işlevsellik ve konfor sağlarken kıyı manzarasıyla uyum sağlamayı amaçlıyor.

Fotoğraflar: TAL, Yilong Yan

Denize yönelen dairesel formdaki gözlem platformu, Shenzhen, Nanshan Bölgesi‘nin 13 kilometre uzunluğundaki kıyısında yer alıyor. Güneyde kıyı etkinlik alanına, kuzeyde halka açık otoparka, doğuda vatandaşlar için akıllı fitness alanına ve batıda ise bir koruya sahip.

Yıkılıp orijinal yerinde yeniden yapılan bir kamu mekan olarak, temel işlevleri arasında parkta gün boyu turistlere açık olan umumi tuvaletler ve duşlar yer alıyor.

Proje aslında Haifeng Spor Meydanı‘ndaki umumi tuvaletlerin bulunduğu alanda kamusal refahı geliştirme adına tasarlanmış. 1 Mayıs 2023‘ten bu yana da çevredeki vatandaşlara ve ziyaretçilere hizmet veriyor.

Orijinal umumi tuvalet binası, kıyı manzarasıyla hantal ve uyumsuz bir görünüme sahipmiş. Erkek ve kadın tuvaletleri için ortak giriş ve çıkışlar rahatsızlığa neden olduğu için işlevsel yerleşim pratik değilmiş. İç yürüyüş yolu dar, tesisler basit ve hijyen tesisleri yetersizmiş. Bu da uzun kuyruklara ve rahatsızlığa yol açıyormuş. Ayrıca turistlerin, temizlik işçilerinin veya park görevlilerinin dinlenebileceği hiçbir tesis yokmuş.

Tasarım ofisinin orijinal yeri için tasarladığı bu proje, erişilebilirliği ve çevre ile güçlü bir bağlantıyı destekleyen dairesel bir forma sahip. Dairesel mekanı çevreleyen doğu cephede erkekler tuvaleti, batı cephede bayanlar tuvaleti düzenlenerek, bayanlar tuvalet kabini sayısı 22’ye çıkarılmış.

Peyzaj ekseninin doğu tarafında duş alanları, batı tarafında ise anne ve bebek odası, sıhhi işçi salonu ve alet odası gibi işlevlerdeki mekan grupları yer alıyor.

Dairesel koridor, basit ve etkili bir düzen sağlayarak çeşitli işlevleri birbirine bağlıyor. Ayrıca binanın çatısı yeşil alan olarak hizmet vererek turistlerin merdivenleri çıkıp esintinin tadını çıkarmasına ve denizi seyretmesine olanak sağlıyor.

Koridorların üstünü örten saçaklar, dış çeperde 2,4 metre genişliğinde dairesel bir koridor oluşturarak tuvaletin yoğun olduğu saatlerde insanların güneş ışığından ve yağmurdan korunmasını sağlıyor. Saçakların altındaki sandalyeler, atmosferin tadını çıkarmak için bir dinlenme ve bekleme yeri sağlıyor.

Yaklaşık 18 metre çapındaki dairesel avlu, gökyüzü manzarası sunan yeşil bir alana açılıyor. 1,2 metre genişliğindeki dairesel iç koridordan çocukların oynamasına ve ebeveynlerin onları izlemesine uygun olup, aileler için açık ve güvenli bir aktivite alanı sağlıyor.

Shenzhen Körfezi’ndeki dairesel şehir gözlem platformu, konforlu bir yürüyüş için ahşap basamaklara sahip. Her iki tarafa da sazlıklar ekilerek izleyiciler için doğal bir atmosfer yaratılmış.

İnsanların deniz manzarasının tadını çıkarması için bir nokta sunan platform, insanların fotoğraf çekildiği ve müzik festivali gibi etkinliklerin yapıldığı bir yer olarak hizmet veriyor. Aynı zamanda, Bahar Şenliği karşılama koşusu gibi etkinlikler için geçici bir başlangıç noktası ihtiyacını ortadan kaldırarak, çim spor sahası için doğal bir kentsel stant görevi görüyor.

Yapının tasarımı, göze çarpmaktan ziyade çevre ile bütünleşmeyi amaçlamış. Başlangıçta brüt beton düşünülmüş, ancak inşaat kolaylığı, maliyet kontrolü ve bakım için beton levhalar seçilmiş.

El yıkama alanını ve tuvaletlerdeki yüksek pencerelerde kullanılan ahşap panjurlar, gri betonu tamamlamak için havalandırma ve uyumlu bir görüntü sağlıyor.

Dairesel gözlem platformu, park ile uyumlu bir şekilde bütünleşerek ve konvansiyonel umumi tuvalet tasarımının dışına çıkarak bir rekreasyon alanına dönüşüyor. İnsanlar deniz manzarasının tadını çıkarırken, doğal bir duruş sergileyen kamusal mekanı da deneyimliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın