Shangri-La tamam sıra Galataport’ta

Sabah gazetesi yazarı Sinan Özedincik Eylül 2012'de Beşiktaş'ta açılacak olan 7 yıldızlı otel Shangri-La İstanbul'un sahibi Recep Tanrıverdi ile konuştu.

Dünyada 78’inci otelini İstanbul’da açacak olan Hong Konglu Shangri-La oteller zinciri, Türkiye’ye Eylül 2012’de İstanbul’da açacağı ilk otelle merhaba diyecek. Merkezi, Hong Kong’da bulunan Asya- Pasifik Bölgesi’nin en önemli otel zinciri Shangri-La’nın sahibi Kuok ailesi, Avrupa’ya ilk Paris oteli ile merhaba dedi, ardından Londra ve İstanbul’la girecek. Toplam 30 bin yatağa sahip olan Shangri-La’nın İstanbul’daki oteli 200 odalı olacak. Mülkiyeti Tanrıverdi Holding’e ait olan ve 2008’de inşasına başlanan Beşiktaş sahilindeki eski tütün deposu binası yerine yapılan 7 yıldızlı Shangri-La İstanbul, toplam 250 milyon dolara mal olacak. Otelin yedi katı denizin altında olmak üzere toplam 14 katı bulunuyor. Dolmabahçe Sarayı’ndan sonra sahilde yer alan ikinci yüksek bina olacak olan otelin, dünya lüks otel sıralamasında ilk 10 arasına girmesi hedefleniyor.

Otelin mülk sahibi Recep Tanrıverdi ile inşaatın kabasının bittiği alanda turizm ve ekonomik gelişmeleri konuştuk.

ŞAHENK KIZININ DÜĞÜNÜNÜ YAPACAK

Neden Shangri-La?

Bu işin okulunu kurmuş Robert Kuok. Otelcilik okulu var. Kendi ekibini, kendi yetiştiriyor. Otelcilikte en uç şeyleri düşünüyorlar. Buranın imza töreni Dolmabahçe Sarayı’nda yapıldı. İlk kez saray özel sektöre bu iş için açıldı. Bu otel zinciri gerçekten çok önemli, geçenlerde bana Ferit Şahenk, “Ben bu zincir otelinde balayı yaptım. Çok şanslı geldi. Kızımın düğününü burada yapacağım” dedi.

Peki, Robert Kuok ile başka projeleriniz olacak mı?

Bundan sonra Türkiye’de Kuok Ailesi ile birlikte hareket edeceğiz. Galataport Projesi’ne birlikte gireceğiz. Galataport’ta aslında benim işim olmaz ama o aile, birlikte hareket edelim deyince biz de topa girdik. Bunun dışında Hong Kong’daki “Junk Boat”larını Boğaz’a getireceğiz. Bir çok güzel bu yüzen gemi restoranlarını İstanbul Boğazı’nda yüzdüreceğiz. Rusya’yı da bize teklif ettiler. Bakarız dedik, hemen atlamadık.

Tanrıverdiler çok öne çıkmayı seven bir aile değil sanırım?

Tekstilci bir aileyiz. 3 bin 100 kişiye iş veriyoruz. Kendi alanımızda Türkiye lideriyiz. Markamız Verdi. En büyük ihracat pazarımız Almanya’da fabrikalarımız var. Dünyada tekstil işi yapıp da Tanrıverdi’yi bilmeyen yok.

Dünyada iki lider var

Tanrıverdi, “Ekonomimiz gayet iyi gidiyor. Dünyada takdir ediliyor” dedi. Uzakdoğu seyahatinden yeni döndüğünü elirten Tanrıverdi, “Toplantılarda Çinli, Japon, Malezyalı, Endonezyalı, Singapurlu işadamları dünyada şu anda iki lider var dediler. Biri Almanya Başbakanı Merkel, Avrupa’yı taşıyor. Diğeri Türkiye’nin Başbakanı Erdoğan bütün Arap, Ortadoğu, Türk Cumhuriyetleri, hatta Asya’yı taşıyor değerlendirmesini yapıyorlar” diyor.

100 dosya incelediler

Bu grubu Türkiye’ye getirmenin hayalleri olduğunu söyleyen Tanrıverdi, “Bu aile Türkiye’yi riskli gördüğü için gelmek istemiyordu. Altı yılda ikna ettik. Önlerinde Türkiye ile ilgili 100 dosya vardı bizi seçtiler. Onlar bizi, biz de onları sevdik. Bu otel için bizimle çok kişi görüştü ama biz Shangri-La’yı tercih ettik” diye konuşurken bir şaşkınlığını da gizleyemedi; “Türkiye’ye bu aile 30 yıl önce, halen bilinen bir Türk işadamı vasıtasıyla geliyormuş. Bu işadamı aileyi dolandırmış. Bu da onlarda şok etkisi yaratmış. O gün bu gündür Türkiye denince hep kaçmışlar.”

Genel Müdür Filipinler’den geldi

SHANGRİ-La Filipinler’den otele Türk Genel Müdür Sinan Yılmaz atandı. Sohbete onu da katıyoruz…

Kaç yıldır gruptasınız?

İstanbulluyum. 14 yıldan sonra Türkiye’ye dönüş yaptım.

Otelde neler olacak?

Türkiye’nin en büyük düğün salonu ve balo salonları olacak. Birçok toplantı salonu var. Otelin tepesinde restoran yapacaktık. Bu hafta itibariyle ondan da vazgeçtik. Kral dairesini oraya alalım dediler. Tabii her şey hesaba dayanıyor, daha mantıklı oldu.

Kral dairesi kaç metrekare olacak?

220 m2‘nin üzerinde olacak. Ayrıca müşteriler gerçek Spa ile burada tanışacak.

Nasıl bir spa?

Kendimiz işletiyoruz. Restoran mönüsü gibi olacak. Minimum 30 çeşit planlanıyor. Spa’da Tibet’ten gelen terapistler çalışacak. 11 odası olacak. Türkiye’de otelciliğin konforu Shangri-La’yla zirveye vuracak.

Açılış tarihi belli mi?

Eylül 2012… Onun sözleşmelerini ve anlaşmalarını yaptık. Karşı grup Türkiye’de 2012’de açacağını resmi olarak duyurdu. Dönüşü yok artık.

Aile Asya’nın şeker kralı

Bu zincirin sahibi 12.5 milyar dolar servete sahıp Malezya’dan gelen Çinli bir aile. Ailenin lideri Robert Kuok; Hong Kong ve Singapur’un yüzde 18 toprak sahibi. Hong Kong’un iki tüp geçidinden biri bu ailenin. Gıda sektöründe, gemi filoları, uçakları var. Ayrıca Asya’nın şeker kralı olarak biliniyorlar.

Üç tane otel projemiz yolda

Burayı Tekfen Holding’den aldım. 1950’li yıllarda Kadir Has’ındı burası. İstanbul’a 7 tepeye 7 yıldız ekledik. Şimdi 3 tane daha otel projemiz var. Aslen Samsunluyuz. Bu yüzden biri Samsun’da olacak. 19 Mayıs şehri olduğu için Bakan Suat Kılıç da rica etti, 119 metre yüksekliğinde bir bina inşa edeceğiz. Karadeniz’in en yüksek binası olacak. Ardından da İkitelli’de otel inşaatına başlayacağız.

Etiketler

Bir yanıt yazın