Shakespeare Globe Tiyatrosu’ndan İlhamla Kurulan Konteyner Tiyatrosu

Rock gruplarının menajeri Angus Vail'in ve mimarlık ofisi Perkins Eastman'ın iş birliği sonucu Shakespeare Globe Tiyatrosu*'ndan ilham alan "Container Globe" tiyatrosu doğdu.

Tiyatro mimari olarak, sahne ve sahne arkası kullanımlar için modifiye edilmiş konteynerlerden oluşuyor. Seyirci galerileri 6 metre uzunluğunda, 3 metre yüksekliğindeki 9 adet konteynerden; sahne ise yine aynı yüksekliğe sahip 12,2 metre uzunluğunda konteynerlerden oluşuyor.

İstiflenmiş tüm konteynerler, konteyner gemilerinde kullanılan standart bağlantılar ile sabitleniyor. Tüm konteynerler stratejik olarak yerleştirilmiş çelik direkler ve takviye ile güçlendiriliyor.

Düşeyde sirkülasyon 2 ana merdiven ile sağlanıyor. Yapının iskelesine inşa edilen merdivenler 2. ve 3. kat seviyesindeki oturma galerilerine tiyatroyu dışarıdan çevreleyen bir hol vasıtasıyla ulaşım sağlıyor.

Standart sera çatı panellerinden oluşan saydam bir çatı, dik eğimi Shakespeare Globe Tiyatrosu’nu anımsatan iskelenin üstüne yerleştiriliyor.

İnşaatın son aşaması olarak çatının üzerine ve tüm formun dış kısmına dayanıklı bir endüstriyel metal tel örgü ekleniyor. Bu tel örgünün daha güçlü bir görsel etki yaratmak için orijinal yapıyı hatırlatan grafiklerle süslenmesi planlanıyor. Aynı zamanda görsel etkisi, güneşten ve rüzgardan koruma görevi dışında, hava ve ışığın içeriye nüfuz etmesine de izin veriyor. Buna ek olarak, örgü yağmur damlalarının düşüşünü yumuşatıyor, böylece fırtınaların gürültüsünü azaltıyor.

Gece karanlığında, iç ışıkların, şeffaf çatıya ve dış cepheye vurması ile ortaya çıkan parıltılı etki, yapının tamamen farklı bir kimliğe bürünmesini sağlıyor ve adeta göz kamaştıran bir Japon fenerini andırıyor.

*1599’da Londra’da kurulan, Shakespeare oyunlarının sahnelendiği tiyatro. 

Etiketler

Bir yanıt yazın