Sevgililer Günü Ne Kadar Çevreci Dersiniz?

14 Şubat'ı geride bıraktık. Çiftlerin kırmızı güllerle kutladığı Sevgililer Günü'nün çevreye maliyeti ne olmuştur sizce, hiç düşündünüz mü?

Scientific American dergisi, Sevgililer Günü dolayısıyla yapılan gül üretiminin çevreye etkisini ortaya koyan bir araştırma yayınladı. Buna göre, her yıl ABD için yetiştirilen 100 milyon gül, yaklaşık 9.000 ton karbon emisyonuna neden oluyor.

Aynı zamanda, genellikle daha ılıman iklimlerde yetişen gül bitkisinin dünyanın her yerine ulaştırılmasının da çevreye maliyeti hesaplanmış. 2007’de yapılan bir araştırmaya göre 12.000 Kenya gülünün Avrupa’ya ulaştırılmasının 6.000 kg karbondioksit, Hollanda güllerinin ihraç edilmesinin ise 35.000 kg karbondioksit salımına neden olduğu saptanmış.

Tabii güllerin yetiştirilmesi ve ulaştırılması ile hesaplanan bu maliyete bir de gülleri daha güzel göstermek için sürekli yapılan sulama ve bitki koruma ilaçlarının kullanımı da ekleniyor. Isı kontrollü kamyonlarda taşınan güllerin yol boyunca belli bir derecede muhafaza edilmesi için harcanan soğutucu gazlar ise iklim değişimini etkileyen bir başka unsur.

Etiketler

Bir yanıt yazın