Sevda Tepesi Mahkemelik

Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın 29 yıl önce satın aldığı, Boğaz'daki Sevda Tepesi'nin yapılaşmaya açılması ŞPO tarafından yargıya taşındı

Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın 29 yıl önce satın aldığı Sevda Tepesi için Üsküdar’ın Kandilli Mahallesi’ndeki Yeşilçam filmlerinin vazgeçilmez mekanı Sevda Tepesi’nin yapılaşmaya açılabilmesi için imar planlarında yapılan değişikliler dava konusu oldu. İBB İmar Müdürlüğü tarafından 28 Kasım – 28 Aralık 2012 tarihlerinde ilan edilen imar planlarının iptalini ve yürütmenin durdurulmasını isteyen Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İstanbul Şubesi Başkanı Tayfun Kahraman, “2960 Sayılı Boğaziçi Kanunu’na göre Sevda Tepesi koru alanı, yani yeşil alan. Yasa, koru alanlarının hiçbir şekilde yapılaşmaya açılmamasını öngörüyor. İmar planında yapılan değişiklik yapılaşmanın önünü açacak. Eğer burası yapılaşmaya açılırsa boğazdaki birçok yeşil alan, mesire yeri de tehlikeye girer” dedi.

CHP’li İBB Meclis Üyesi Avukat Dr. Tuncer Özyavuz da “Sevda Tepesi İstanbulluların yararlanabileceği park, bahçe gibi bir alan olmalı. Türkiye’den bir devlet adamının başka bir ülkenin en güzel yerinde saray yaptırabilmesi mümkün mü? Bu durum kabul edilemez” diye konuştu.Sevda Tepesi için, imar değişikliği talebi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü’nden gelmiş, Kralın tepeye yüksekliği 7,5 metreyi aşmayacak şekilde 4 villa yapacağı açıklanmıştı.

Dava Boğaz için emsal

Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın 29 yıl önce satın aldığı İstanbul Boğazı’na hakim Sevda Tepesi’nin yapılaşmaya açılmasını sağlayacak imar planı değişikliklerine ŞPO İstanbul Şubesi VE İBB Meclisi’nin CHP’li üyeleri dava açtı. ŞPO İstanbul Şubesi Başkanı Tayfun Kahraman, “Sevda Tepesi imara açılırsa, Boğaz’daki tüm yeşil alanlar tehlikeye girer.Bu dava aynı zamanda emsal olacak” diyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın