Seul’ün Hareketli Mahallesinde Ticari Yapı: Red Hole

Seul’ün Hareketli Mahallesinde Ticari Yapı: Red Hole

Ohoo Architects tarafından tasarlanan Red Hole, Seul'de yer alıyor.

Fotoğraflar: Bae Jihun.

Seul’ün Sangam-dong semtinde yer alan yapı, şehrin en hareketli bölgelerinden birinde bulunuyor. Sabahın ilk ışıklarıyla okula veya işe giden kalabalıkla dolan Sangam-dong caddeleri, geceleri de tenhalıktan uzak. Projenin konumu ise bu kalabalık caddelerin ikisinin kesişim noktasında bulunuyor.

Yapının bulunduğu parselin eski sakini tek katlı atıl konut, şehrin havaalanı tren yolunun bölgede önayak olduğu hızlı gelişime ayak uyduramamış. 182 metrakarelik taban alanıyla iki caddenin kesişiminde köşeye yerleşen yeni yapı, canlı semtin hareketine ayak uyduran cephesiyle öne çıkıyor.

Projenin mekansal kurgusunun ilk aşaması arazinin çok kenarlı plan şemasını ve düşey doğasını incelemek olmuş. Bu doğrultuda yapının her cepheden doğal ışık ve hava alabilmesi adına komşu binalarla yapı arasına mesafe konulmuş. Stratejide iç kurguda geliştirilecek sağlıklı mekanın maksimize edilmesi amaçlanmış. Yapının doğu cephesinden kuzey cephesine doğru kıvrılan merdiven arazinin alan kısıtlamaları sebebiyle dış çepere konumlanmış. Yapının en üst kotunda gün ışığı taksimi kısıtlaması sebebiyle boş bırakılması gereken alan merdivenin ucuna takılan bir teras olarak kurgulanmış.

İç mekanın planlanmasında kullanıcıların ferahlık hissi göz önünde bulundurulmuş. Döşemeden tavana uzanan pencereler bu sebeple her katta yapının güney cephesine konumlanmış. Giriş kotunda saydam yüzeyler, yapının iki cephesini sararak iç ve dış mekanı bir araya getiriyor. Pencerelerin yer yer delikler açtığı beyaz cepheler, dış çepere hizalanan merdivenin diyagonal boşluğunu kaplayan kırmızı tuğlalarla kontrast oluşturuyor. Merdivenle birlikte yapıyı dolanan kırmızı bant, teras duvarında cepheye tamamen hakim oluyor. Sade malzeme seçimleri yapının mekansal konfigürasyonunu ortaya çıkararak binanın düşey karakterini ortaya koyuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın