Seul’ün Brooklyn’i Seongsu-dong Mahallesinde Farklı Bir Ticari Yapı

Seul’ün Brooklyn’i Seongsu-dong Mahallesinde Farklı Bir Ticari Yapı

JYA-rchitects, Güney Kore'nin başkenti Seul'un, Seongsu-dong mahallesindeki bir apartmanı Seongsu Wave Commercial Building isimli ticari bir yapıya dönüştürmüş.

2000’li yılların başında yavaş yavaş değişmeye başlayan Seongsu-dong mahallesinde 1980’ler ve 1990’larda Seul’ün artan nüfusunu barındırmak için, mümkün olduğunca çok sayıda aileyi sığdıracak çok birimli, çok aileli konutlar oluşturulmuş.

Bir arabanın geçmesine yetecek genişlikteki yolların yarattığı sokak manzarasının ölçeği ve o dönemde yaygın olarak kullanılan kırmızı tuğlalı dış cephe Seongsu-dong’un kimliği haline gelmiş. Mahallenin klasik görünümü, çeşitli fikirler, tasarımlar ve programlar birer birer eklendikçe daha çekici hale gelmiş.

Bazı insanlar bölgenin aşırı ticarileşmesinden endişe duysa da, odaklanılması gereken nokta mahallenin kimliğinin nasıl korunacağı ve ticarileşmenin içinde nasıl bir arada var olacağı olmuş. Proje de böyle bir bakış açısıyla başlamış ve JYA-rchitects aklına gelen ilk soru, eski bir çok aileli evin, bölgenin ve sokakların kimliğini koruyarak nasıl ticari bir alana dönüştürülebileceği olmuş.

Ticari bir bina olarak içeride açıklık hissi elde etmek için büyük pencereler ve camlar kullanılması düşünülmüş.  Çevreye ve komşulara da rahatsız vermemek adına şeffaf, açık bir iç mekan yaratmak için çift cidarlı bir yöntem kullanılırken, mahremiyeti korumak için çoklu dış katman yönteminden yararlanılmış.

Komşuların görüşünü engelleyen ve gökyüzüne doğru açıklığa izin veren iki farklı işlevsel ihtiyaç, kavisli formlar kullanılarak karşılanmış. Bu formlar, işlevsel ihtiyaçları karşılarken binanın genel imajını farklılaştıran unsurlar haline de gelmiş.

Dış cephe için  mahallede  yasal olarak kullanılması zorunlu olan kırmızı tuğla seçilmiş. Bununla birlikte, tuğla malzeme ile kavisli bir cephe inşa etmek birçok engel ve sınırlama ortaya çıkarmış. Kavisli yüzeyler oluşturmak için  kuru inşaat yöntemi uygulanmış ve inşaata geçilmeden önce yuvarlak çubuklar eğrilik işlemi için 3D simülasyon aracılığıyla açıya göre doğrulanmış.

Ticari bir bina olarak verimli düzlemsel kullanım için merdiven taşınmış ve ana mekan kavisli duvarlarla temas halinde kullanılacak şekilde değiştirilmiş. Tamamen cam tasarım dışarıdan görünmeyen içerideki açıklık ve aktivite hissi için kavisli duvarlara bitişik olarak uygulanmış.

Cephenin bu şekli binanın genel görünümünde çarpıcı bir farklılık oluştururken, aynı zamanda pratik gereksinimlerini de karşılamak üzere hayata geçirilmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın