Seul’den Bir Ofis Yapısı: Thumbs Up Building

Seul'de bulunan, B.U.S Architecture tasarımı ofis yapısı Thumbs Up Building, projenin Han Nehri'ne bakan tarafından arka cephesine doğru ilerledikçe daralan açıklıkları ve giriş bölümü ile dikkat çekiyor.

Fotoğraflar: Kyung Roh

B.U.S Architecture tasarımı Thumbs Up Building’in öncelikli amacı, yapının kapsadığı alan ve döşeme alanı oranını koruyarak, kiralanabilir alanı maksimize etmek olarak belirlenmiş.

Gerekli alan belirlendiğinde, ana yola bitişik dar araziye sahip projeye yayaları çekmesi beklenen bölüm haricinde yapının hacmi de doğal olarak ortaya çıkmış. 

Sonuç olarak bu dar arazi ikiye ayrılan bir yol haline gelmiş. Bu yollardan bir tanesi yapıya tırmanıp gökyüzüne doğru yükselirken diğeri ise yapının arka tarafına geçmek için zeminde ilerliyor.

İşveren tarafından yapının tüm cephelerinin giydirme duvarlara sahip açıklıklar barındırması talep edilmiş fakat yapı bu taleple ilgisiz bir alanda bulunduğundan ve görüşmelerde belirlenen kriterlere göre yapının cephelerinin %60’ından azının açıklıklara ayrılması gerekliliği ortaya çıkmış.

Koreli mimarlar, pencerelerin boyutlarını yapının köşelerinden görülen cephe yönelimlerine göre tekrar düzenleyip panaromanın sahip olduğu hız algısını vurguladıklarını belirtiyorlar.

Sonuç olarak açıklıklar, Han Nehri’ne bakan taraftan yapının arka cephesine doğru ilerledikçe küçülecek şekilde tasarlanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın