Seul’de Biyofilik Tasarımıyla İklim Krizine Yanıt Veren Sosyal Konut Projesi

Seul Dobong-gu bölgesinde yer alan Haesimdang, bölgedeki yaşlılara yönelik hizmet veren pilot sosyal konut projesi.

Koreli firmalar Geeumplus ve Gain Architecture projede işbirliği yaparak renkli cephelere ve zengin bir çatı bahçesine sahip bir karşılama tesisi tasarladı.

Rahat yaşayabileceğimiz bir ev‘ anlamına gelen Haesimdang, yaşam birimlerini hem yaşlılar hem de hareket kabiliyeti kısıtlı olanlar için sağlık hizmetleriyle birleştiriyor.

Birinci kat engelli bireylere, ikinci ve üçüncü katlar yaşlı kadın ve erkeklere, dördüncü kat yaşlı çiftlere ev sahipliği yapıyor. Geeumplus ve Gain Architecture, tüm sakinleri bir araya getirmek için birinci katta, yol kenarına bitişik, dinlenme ve eğlence için uygun fiyatlı kafelerin bulunduğu bir yerel topluluk alanı tasarladı. Bununla birlikte, her kat kendi ortak alanına sahip ve çatıda herkese açık bir eko-bahçeye erişim sağlanıyor.

Haesimdang sosyal konut binası, çevredeki manzaraya uygun bir tuğla kaplama ile kaplanmış. Ek olarak, iki orta kat, mimarinin biyofilik niteliklerini vurgulayan belirli bir renk vurgusuna (yeşil ve sarı) sahip. Burada biyofilik katman, çoğunlukla permakültür için tasarlanmış ve çeşitli türlerin ve bitkilerin etkileşimde olduğu çatı bahçesi aracılığıyla kendini gösteriyor.

Küçük olmasına rağmen (200 m²), çatı katı, hareketli bir şehrin ortasında bir eko-bahçe rolünü oynuyor; sakinleri mangal yapmak için bir araya gelebiliyor, tarımsal faaliyetlere katılabilir veya yeşilliklerin tadını çıkarabiliyor.

“Birçok bina iklim krizine tepki olarak enerji üretimine/tasarrufuna odaklanırken, Haesimdang biyoçeşitliliği güvence altına alarak ve yeşil alanlar oluşturarak çevrede olumlu bir rol oynuyor.

Yapı, kiralık sosyal konutların iklim değişikliğine karşı oynayabileceği potansiyel yeni role iyi bir örnek teşkil edecek.”

Proje, çevresel kaygıların yanı sıra, Kore toplumunda kiralık sosyal konutların maruz kaldığı olumsuz klişelere de yanıt veriyor.

Yapımı LH (Korea Land & Housing Corporation) tarafından üstlenilen proje 2021’de tamamlandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın