Seul’de Biçim ve Mekânı İşlevle Birleştiren Bir Pavyon

Güney Kore’de bulunan Perpetual Spring Pavilion, OBRA Architects tarafından tasarlandı.

2019 yılı Güney Kore için önemli bir yıldönümü: MMCA Modern ve Çağdaş Sanat Müzesi’nin 50.yılı ve 11 Nisan 1919’da Şangay’da Geçici Kore Hükümeti’nin kurulmasının 100.yılı. OBRA Architects, 2019’un başlarında müzenin ön avlusuna Perpetual Spring Pavilion’u tasarladı.

Tasarımcılar mimari ile kültürel mirası bir araya getiriyor. Şehir merkezinin kalbinde yer alan mekânda Seul’un modern mirası üzerine düşünebilmek adına bir platform sağlarken bugünün ve geleceğin şehir hayatının karşı karşıya olduğu sorunlara vurgu yapıyor.

Kentsel topluluk buluşmasının işlevsel yönlerini sergileyen yapı türünün tek örneği bir prototip olarak hizmet etmiş. Yapay kontrollü sera makinesi olarak işlev görerek zamanımızın acil bir küresel sorunu olan iklim değişikliğini ele alıyor ve dikkat çekiyor. Biçim ve mekânı işlevle birleştiren ve “İklim Düzeltme Makinesi” olma hedefini güden pavyon hem fiziksel hem de sanal olarak farkındalık yaratıyor ve insanları harekete geçmeye davet ediyor.

Perpetual Spring’in müze lobisinden gerçek zamanlı bir görüntüsü www.perpetualspring.org adresinde yayınlanmış. Havanın şiddetli olduğu zamanlarda dahi rahat bir mekân sunan Pavilion, halka açık konferanslar, şiir okumaları, tiyatro, müzik, dans gösterileri, her türden tartışma grupları dahil olmak üzere çeşitli kamusal kullanımlara ev sahipliği yapmış.

İlerici sosyal değişime elverişli iklim koşullarını sonbahar ve kış aylarında da yapay olarak sürdürmeyi amaçlayan Perpetual Spring, açık gökyüzü ve bol yeşilliğiyle insanları etkileşime, topluluk organizasyonuna ve fikir tartışmalarına davet etmiş.

Tasarımcılar, böyle bir makine aracılığıyla geleceği şekillendirmeye çalışıyor. Yaygın ekonomik sistemin azınlığın yararına pek çok kişinin çabalarını depolamasının aksine makine, dünyanın bir yuvaya dönüşmesine yönelik hem bir güçlendirme hem de insan gücünün temsili haline geliyor.

Eğer insanların bireyciliğe olan takıntısı ortadan kaldırılabilirse, halkın çabası ile alternatif teknolojiye yönelik yeni makinelerin icat edilebileceği vurgulanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın