Seramik Modelleri

Seramik, Anadolu'da çok eski bir tarihe sahip 6000 yıldır bu coğrafyada seramik üretiliyor.

İlk seramik modelleri ile Çatalhöyük’te elde edilen kazılar sayesinde tanışıldı. Seramik toprağın belli bir sıcaklıkta pişirilmesi ile elde edilen bir su geçirmez bir malzemedir. Seramik ile kap kaçak da yapılabilir. Evin tabanı da kaplanabilir. Seramik yapabilmek için kil adı verilen bir toprak cinsinin kullanılması gerekir. Kil su geçirmez. Oldukça dayanıklıdır. Kile su katıldığında şekil alması çok kolaydır. Ancak pişirilip fırınlanınca artık kil olmaktan çıkar seramik halini alır. Kil dışında kaolen, kuvars, feldspat gibi doğada hazır bulunan materyallerin kil ile karıştırılması ve 1100 derece pişirilmesi gerekir. Seramik, Akdeniz havzasına Anadolu’dan yayılmıştır. Seramikler üzerindeki desenlerden seramik kültürünün hangi boyutta nerelere yayıldığı kolaylıkla anlaşılabilir. İlk sırlı seramikler bundan tam 4000 yıl evvel Mısır’da görülmüştür.

Seramik gelişmesini sürdürmüş milattan sonra porselen ve çini olarak hem Asya’da hem Avrupa’da saraylarda kullanılmaya başlanmıştır. Seramik sıradan bir ev gereci olmaktan çıkıp adeta bir arzu nesnesi haline dönüşmüştür. Özellikle Fransız ve Çin saraylarını süsleyen porselen ve çiniler, 15. yüzyıldan sonra Almanya’nın üretimde güçlenmesiyle Alman porselen ve seramikleri ön plana çıkmaya başlamıştır. Roma evlerinin tabanını süsleyen mozaiklerden, Osmanlı camilerinin en ışıltılı çinilerine kadar seramik modelleri çok uzun bir yolculuk yaptı. Günümüzde olağanüstü teknolojiler ve üretim metotları ile üretilen seramikler hem daha ucuza üretilmeye başlandı hem de oldukça pratik bir şekilde yalıtım ve estetik sorunlara çözüm olmaya başladı.

Seramik Kullanım Alanları
Seramik artık sadece porselen yapımında çini üretiminde kullanılmıyor. Modern dünyada seramikler o kadar geniş alanlarda kullanılıyor ki askeri teknolojilerden, fabrika üretim hatlarına, aydınlatmadan iç ve dış dekorasyona, ev duvarlarından, ıslak alanlara kadar binlerce alanda kullanılıyor. Her seramik kullanılacağı alana göre farklı türde üretiliyor. Banyo seramik modelleri tabana uygulanacaksa; banyoya uygun kaymayacak şekilde pürüzlü olarak üretiliyor. Tabana uygulanan banyo seramik modeli banyo duvarına uygulanamaz. Çünkü o pürüzler buhar oluşmasına neden olur. Dolayısıyla seramik modellerini seçerken doğru karar vermek gerekir.

Seramik Modelleri
Evde kullanılan seramik modelleri kullanıldığı alana göre dizayn edilir. Parke görünümlü seramik modelleri ev tabanında kullanılabilir. Yer seramik modelleri arasından dilenen renk seçilebilir. Ülkemiz seramik ve fayans modelleri konusunda devasa bir çeşitliliğe sahiptir. https://www.evim.com sitesinden seramik modelleri konusunda geniş bir kartela ile hizmet alınabilir. Fayans modelleri ve fiyatları hakkında da bilgi alınabilen Evim.com, yer fayans modelleri, yer seramik fiyatları, duvar fayans fiyatları, VitrA yer seramikleri konusunda fiyat listelerinin yer aldığı şeffaf bir siteye sahip… Dilenen seramik modeli indirimli olarak alınabilir, metrekaresi hesaplanabilir.

Seramik Kullanmanın Faydaları

ο Seramik topraktan yapılır dolayısıyla doğaldır.
ο Seramik koku yapmaz koku toplamaz.
ο Kanserojen değildir. Bakteri virüs tutmaz.
ο Bakımı kolaydır.
ο Neme yağışa dayanıklıdır.
ο Leke tutmaz, kolayca silinir ve yıkanır.
ο Isıya sıcak buhara dayanıklıdır.
ο Kıl tüy toplamaz. Bunların kolayca silinmesine ya da süpürülmesine olanak tanır.
ο Seramik istendiğinde değiştirilebilir. Kırılan parçasının yerine yenisi konabilir.
ο Bakım maliyeti yoktur. Ekstra harcama istemez.
ο Ekolojik dengeyi korur çevre dostudur.

Seramikler hem kullanışlı hem de faydalı ürünlerdir. Güzel bir seramik dar evleri geniş gösterebilir. Seramik perde ve halılar evin görünümü ile ilgili algıyı tek başlarına %70’e kadar değiştirebilir. O halde doğru seçilmiş seramik modelleri doğru yerden alındığında ve kaliteli bir işçilikle döşendiğinde çok başarılı sonuçlar alınabilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın