Seramiğe yeniden anlam katan bir sanatçı: Lubna Chowdhary

Lubna Chowdhary, anlatım aracı olarak seçtiği kilin geleneksel bağlam ve kullanımını ters çevirdiği heykel, enstalasyon, resim ve mimari eserleriyle kentleşmeyi ve materyalist kültürü sorgulayan bir tasarımcı.

Sanatçının geniş bir yelpazeden ilhamla ve melez bir estetikle ürettiği işleri, modernitenin kültürlerarası anlatılarını tartışmayı amaçlıyor.

Tanzanya doğumlu, Royal College of Art mezunu Chowdhary, kullandığı canlı renkler ve süreklilik gösteren formlarla doğu ve batı, heykel ve mimarlık, işlevsellik ve dekoratiflik arasındaki gri alanda dolaşıyor. Seramik levhalar, seramik duvar resimleri ve ahşap mobilyalar gibi yerel işlevsel anlatım araçlarını tercih eden sanatçı bu tercihinin altında el yapımı ile endüstriyel üretimin ilişkisinin yanında obje ve beden ilişkisini incelemenin de yattığını söylüyor.

Middlesbrough Institute of Modern Art müzesindeki Erratics sergisi için seçilen ve jeolojide bulunduğu yerin özelliklerine uymayan kayaçlar anlamına gelen Eratik ismi, sergilenen eserleri nitelediği kadar sanatçının kendi diaspora özgeçmişini de anlatıyor. Erratics sergisindeki ahşap heykellerde, Hindistan’ın kolonyal döneminde İngiliz tasarımlarının Hint zanaatkarlarca yeniden yorumlanışıyla ortaya çıkan anlam kopukluğu üzerinden bir arayışa gidilmiş.

1990’da Sir Eduardo Paolozzi Seyahat Ödülü ve bugüne kadar üç adet İngiltere Sanat Konseyi Ödülü alan Chowdhary’nin eserleri Peer London, Manchester Art Gallery, ICA Milano ve Birmingham Museum and Art Gallery gibi pek çok koleksiyon bünyesinde kalıcı ve geçici olarak sergileniyor.

Ayrıca hem kamusal hem de özel sektörden birçok mimarla ortak projelerde çalışan sanatçının Londra’da 100 Liverpool Street lobisinde ve The Standard London fuaye alanında çalışmalarını görmek mümkün.

Etiketler

2 yorum

  • Aybige Tek says:

    Çok yararlı Türkçeye çevrilmiş ve emek verilmiş bir minik makale bence. Bir kaç büyük gereksiz güçkü ve söz sahibi seramik markası dışında seramik ve seramik fırsatları ( çoğunlukla) yok sanan bir diyarız. Ve kitlenmişiz kısıtlanmışız elimiz kolumuz bağlanmış bir kaç kısırdöngü sponsor markaya. Mesleklerimizdeki sonsuz yaratıcılığı görebilmemiz adına değerli bir çalışma tebrik ederim yazan ve emeği geçen meslektaşlarımı. İyi işleri de övelim çok hoş.

  • Aybige Tek says:

    Seramik fabrikası değil de markası yazmak istemiştim. 🙂 Telefon yanlış yazdı sanırım. Arkitera yorum düzenlemeyi (edit i mi) kapadı? açarsanız sevinirim., izin vermiyor hataları düzeltmeye. archdaily izin veriyor.

Bir yanıt yazın