Selimiye’nin ikizi Güney Afrika’da

Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde bir Türk işadamının öncülüğünde Edirne'deki Selimiye Camii'nin bir benzeri inşa edildi. İsmi ise Nizamiye Külliyesi...

Güney Afrika’nın Johannesburg kentinde bir Türk işadamının öncülüğünde Edirne’deki Selimiye Camii’nin bir benzeri inşa edildi. İsmi ise Nizamiye Külliyesi…

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Güney Afrika ziyaretine katılan işadamı ve gazeteciler ülkede büyük bir sürprizle karşı karşıya kaldı. Türkiye’den binlerce kilometre uzaklıktaki ülkede Edirne’deki Selimiye Camii’nin bire bir benzeri olarak inşa edilen cami ilgi odağı oldu.

Nizamiye Külliyesi adını taşıyan cami Güney Afrika’ya 4 yıl önce giden Türk işadamı Ali Katırcıoğlu’nun öncülüğünde inşa edilmiş. Ali Katırcıoğlu, projeyi Güney Afrika’nın efsane siyahî lideri Nelson Mandela’ya anlatma fırsatı yakalamış. Maketini gördüğü külliye projesine yakın ilgi gösteren Mandela. “Ülkemizde çok hasta var. Külliyenin köşesine hastane yaparsanız iyi olur” demiş. Mandela’nın önerisiyle klinik inşasına başlanmış.

İnşaatı bitmek üzere olan caminin yapım serüvenini anlatan Katırcıoğlu, “İki yıldır inşaatın başındayım, sabahtan akşama kadar. Dış görüntüsünden içerideki tezyinata kadar hepsi Selimiye’den. Çinileri Kütahya’dan getirildi. Ebatları biraz küçültüldü. Ortaokuldan liseye kadar imam hatip olarak düşünüldü. Binaları bitmek üzere. İlahiyat fakültesi için de çalışmalara başlandı. Dört minaresiyle çok uzaklardan da görülebilen camimiz bölgede ilgi odağı oldu. Osmanlı’da olduğu gibi caminin yanına mezarlık planlandı. Kabri Johannesburg’da bulunan son Osmanlı diplomatı Mehmet Remzi Efendi’nin mezarını buraya nakletmek istiyoruz” dedi.

TÜRK HEYETİ’NDE CAMİYE ZİYARET

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Güney Afrika ziyaretine katılan Türk heyeti, Türkiye-Güney Afrika İş Forumu’nun ardından Johannesburg’da yapımı devam eden Nizamiye Camisi’ni ziyaret etti. Camii ziyaret edenler arasında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören, işadamları ve gazeteciler katıldı. Camiyi yaptıran Türk işadamı Ali Katırcıoğlu, ziyaretçilere bilgi verdi.

Etiketler

Bir yanıt yazın